Rabu, 24 November 2021 | 6:53am
 Foto AFP
Foto AFP

EMA putuskan kelulusan pil Merck dalam beberapa minggu

THE HAGUE: Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA) dijangka memutuskan dalam tempoh beberapa minggu akan datang untuk memberi kelulusan pil anti-COVID Merck, Lagevrio yang menawarkan rawatan di rumah.

"EMA akan menilai faedah dan risiko Lagevrio di bawah garis masa yang dikurangkan dan boleh mengeluarkan pendapat dalam beberapa minggu jika data yang dikemukakan cukup kukuh dan lengkap," kata badan itu dalam satu kenyataan.

Jumaat lalu EMA mengeluarkan nasihat yang membenarkan setiap negara EU membuat keputusan sendiri untuk menggunakan Lagevrio, juga dikenali sebagai molnupiravir dalam situasi kecemasan, berdasarkan peningkatan kadar jangkitan dan kematian akibat COVID-19.

Badan pemantau itu juga akan mempertimbangkan kelulusan untuk pil daripada Pfizer.

Kedua-dua ubat daripada farmasi AS itu mewakili langkah yang berpotensi besar dalam memerangi coronavirus kerana kajian menunjukkan ia mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dan kematian dalam kalangan pesakit berisiko tinggi.

Selasa lalu, EMA berkata badan itu dapat bergerak dengan pantas kerana telah menyemak sebahagian besar data mengenai ubat ketika semakan semula termasuk daripada kajian makmal dan haiwan, data pengeluaran dan data mengenai keberkesanan dan keselamatan.

Jawatankuasa ubat-ubatan manusia EMA juga menilai data daripada kajian klinikal yang lengkap dan berterusan.

Pil Merck tidak boleh digunakan oleh wanita hamil atau wanita yang tidak menggunakan pil perancang dan boleh hamil, kata EMA.

Jika EMA membuat kesimpulan bahawa manfaat Lagevrio melebihi risikonya dalam merawat COVID-19, ia akan mengesyorkan kebenaran pemasaran oleh Suruhanjaya Eropah.

Pil Merck mengurangkan keupayaan coronavirus untuk membiak dengan meningkatkan bilangan mutasi dalam bahan genetiknya (atau RNA).

Pil Pfizer menggunakan kaedah yang berbeza, tergolong dalam kelas antivirus yang dipanggil "perencat protease". - AFP

Berita Harian X