Jumaat, 15 Mei 2020 | 8:39pm

COVID-19: Russia catat lebih 10,000 kes baharu

MOSCOW: Russia mencatatkan lebih daripada 10,000 jangkitan COVID-19 hari ini, ketika Moscow melancarkan ujian antibodi besar-besaran dan melonggarkan perintah berkurung kebangsaan.

Pegawai kesihatan melaporkan 10,598 jangkitan baharu dalam 24 jam terakhir, menjadikan jumlah kes negara itu menjadi 262,843, kedua tertinggi di dunia selepas Amerika Syarikat (AS).

Russia berkata, jumlah kesnya yang tinggi disebabkan sebahagiannya oleh kempen pengujian besar-besaran yang telah menyaksikan lebih dari enam juta ujian dijalankan.

Moscow menyumbang kira-kira separuh daripada semua jangkitan dan bandar itu mengatakan akan melancarkan ujian sukarela massa untuk antibodi mulai hari ini.

Presiden Russia, Vladimir Putin, minggu ini mengumumkan bahawa perintah berkurung di seluruh negara yang bertujuan untuk memperlahankan penyebaran virus akan dikurangkan, walaupun pegawai kesihatan mencatat peningkatan yang berterusan dalam kes baharu.

Walaupun jumlah kesnya tinggi, kadar kematian COVID-19 rasmi Russia rendah berbanding negara seperti AS, Britain, Itali dan Sepanyol.

Negara itu melaporkan 113 kematian akibat COVID-19 hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes itu di Russia 2,418.

Pihak berkuasa berkata, ini kerana Russia belajar dari pengalaman di Eropah barat, bertindak cepat untuk mengasingkan pelancong dan orang yang berisiko, dan melancarkan kempen besar-besaran untuk menguji dan mengkuarantin mereka yang dijangkiti.

Namun, pengkritik ragu terhadap angka terbabit, menuduh pihak berwajib kurang dalam pengiraan jumlah sebenar dan menyalahkan kematian yang berkaitan dengan virus itu atas sebab lain. - AFP

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X