Selasa, 7 Februari 2023 | 9:40pm
Orang ramai mencari mangsa yang terselamat di unit rawatan rapi hospital negeri Iskenderun yang runtuh susulan gempa bumi di Iskenderun, Hatay, Turkiye. - Foto REUTERS
Orang ramai mencari mangsa yang terselamat di unit rawatan rapi hospital negeri Iskenderun yang runtuh susulan gempa bumi di Iskenderun, Hatay, Turkiye. - Foto REUTERS

Gempa bumi Turkiye: Singapura hantar pasukan penyelamat sertai SAR

SINGAPURA: Singapura akan menghantar pasukan penyelamat ke Turkiye bagi menyertai usaha mencari dan menyelamat mangsa gempa bumi di wilayah selatan negara itu.

Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) menerusi laman Facebooknya, mengumumkan bahawa kontinjen Operasi Lionheart (OLH) akan dihantar bagi membantu usaha menyelamat.

"Pasukan yang dianggotai 20 anggota SCDF terdiri daripada pegawai Pasukan Bantuan dan Penyelamat (DART) elit, pakar paramedik, dan seorang doktor akan dihantar dalam tempoh 24 jam akan datang," menurut SCDF.

Pelbagai negara termasuk Malaysia, Amerika Syarikat, Jepun, Korea Selatan, Taiwan, Rusia, Pakistan dan India telah menempatkan pasukan penyelamat mereka ke Turkiye.

Malaysia telah menghantar Pasukan Bantuan dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) ke Turkiye untuk membantu usaha mencari dan menyelamat (SAR) bagi mengesan mangsa gempa bumi.

Pasukan SMART yang terdiri daripada 70 anggota termasuk pasukan perubatan dari Kor Kesihatan Diraja (KKD) dan Unit K9 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta pasukan khas bahan kimia berbahaya (Hazmat) berlepas ke Istanbul lewat malam Isnin.

Dua gempa bumi kuat berukuran 7.8 dan 7.6 pada skala Richter melanda selatan Turkiye pada Isnin serta turut menjejaskan negara jiran Syria.

Menurut laporan, bencana itu telah meragut nyawa sekurang-kurangnya 3,419 orang di Turkiye setakat ini, manakala 1,559 orang terkorban di Syria. – BERNAMA

Berita Harian X