Selasa, 7 Februari 2023 | 8:12pm
Seorang lelaki berada di kawasan runtuhan bangunan di Kahramanmaras, Turkiye susulan gempa bumi pada skala 7.8 Richter. - Foto AFP
Seorang lelaki berada di kawasan runtuhan bangunan di Kahramanmaras, Turkiye susulan gempa bumi pada skala 7.8 Richter. - Foto AFP

Erdogan isytihar darurat di 10 wilayah dilanda gempa bumi

ISTANBUL: Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan hari ini mengisytiharkan darurat selama tiga bulan di 10 wilayah tenggara dilanda gempa bumi besar yang meragut ribuan nyawa.

Operasi menyelamat dalam kerja-kerja pemulihan di wilayah terpencil berhampiran Syria terhalang oleh ribut musim sejuk yang buruk menyebabkan beberapa jalan tidak dapat dilalui sekali gus memperlahankan proses penghantaran makanan dan bantuan.

Erdogan berkata satu siri pendekatan kecemasan akan diambil untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan dan bantuan kewangan ke kawasan terjejas.

"Kami telah memutuskan untuk mengisytiharkan darurat bagi memastikan kerja (menyelamat dan pemulihan) dapat dijalankan dengan cepat," kata Erdogan dalam kenyataan di televisyen.

"Kami akan segera menyelesaikan proses presiden dan parlimen yang berkaitan dengan keputusan ini, yang akan meliputi 10 wilayah yang dilanda gempa bumi dan ia akan berlangsung selama tiga bulan."

Kerajaan Erdogan semakin tertekan di media sosial kerana pandangan pengkritiknya yang mendakwa tindak balas perlahan terhadap gempa bumi terbesar di Turkiye dalam tempoh hampir satu abad.

Jumlah korban terbaharu menunjukkan gegaran 7.8 magnitud dan gegaran susulannya mengorbankan 3,549 orang di Turkiye dan 1,602 lagi di bahagian yang dikuasai kerajaan dan pemberontak di Syria.

Erdogan berkata kerajaannya akan menghantar lebih 50,000 pekerja bantuan ke kawasan itu dan memperuntukkan 100 bilion lira (AS$5.3 bilion) dalam bentuk bantuan kewangan.

Sementara itu, Erdogan berkata 70 negara menawarkan bantuan dalam operasi mencari dan menyelamat dan Turkiye merancang untuk membuka hotel di hab pelancongan Antalya, di sebelah barat, untuk menempatkan sementara orang yang terjejas akibat gempa bumi.

Beliau berkata jumlah kematian di Turkiye meningkat kepada 3,549 orang. - AFP

Berita Harian X