Jumaat, 24 Jun 2022 | 10:39am
Pihak berkuasa Hong Kong berada dalam keadaan berjaga-jaga ketika bandar itu bersedia untuk tarikh penting 1 Julai, apabila kerajaan baharu akan mengangkat sumpah dan bekas jajahan itu menandakan 25 tahun penyerahannya. - Foto AGENSI
Pihak berkuasa Hong Kong berada dalam keadaan berjaga-jaga ketika bandar itu bersedia untuk tarikh penting 1 Julai, apabila kerajaan baharu akan mengangkat sumpah dan bekas jajahan itu menandakan 25 tahun penyerahannya. - Foto AGENSI

5 ditahan menghasut sebelum ulang tahun pemerintahan China

HONG KONG: Polis Hong Kong menahan lima orang kerana menghasut ketika bandar itu bersiap sedia untuk menyambut ulang tahun ke-25 pemerintahan China dan kemungkinan lawatan pemimpin China Xi Jinping.

Dua lelaki, berusia 28 dan 30 tahun, ditangkap dan didakwa Rabu lalu atas tuduhan 'melakukan perbuatan atau perbuatan dengan niat menghasut', yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun.

Mereka disyaki menyiarkan mesej di media sosial yang 'menggalakkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kelas berbeza penduduk Hong Kong dan menghasut penggunaan keganasan'," kata polis dalam satu kenyataan.

Pihak berkuasa Hong Kong berada dalam keadaan berjaga-jaga ketika bandar itu bersedia untuk tarikh penting 1 Julai, apabila kerajaan baharu akan mengangkat sumpah dan bekas jajahan itu menandakan 25 tahun penyerahannya.

Walaupun pemimpin China terdahulu cenderung untuk melawat Hong Kong pada ulang tahun penting, lawatan berpotensi oleh Jinping minggu depan menjadi rumit oleh dasar toleransi sifar negara itu terhadap risiko jangkitan coronavirus.

Beijing mengenakan undang-undang keselamatan negara ke atas Hong Kong pada 2020 susulan protes demokrasi besar-besaran, yang digunakan oleh pegawai untuk membanteras perbezaan pendapat.

Pihak berkuasa tempatan juga telah menghapuskan kesalahan hasutan yang tidak banyak digunakan, yang pertama kali ditulis oleh pemerintah kolonial British dan telah lama dikritik sebagai undang-undang antikebebasan bersuara.

Sejak dua tahun lalu, hasutan telah digunakan terhadap wartawan, ahli kesatuan sekerja, aktivis, bekas bintang pop dan orang yang mengkritik tindak balas kerajaan terhadap wabak COVID-19.

Lebih 190 orang di Hong Kong telah ditangkap kerana jenayah keselamatan negara, walaupun pihak berkuasa telah menolak kritikan mengenai mengecilkan kebebasan awam.

Polis Rabu lalu turut mengumumkan tiga tangkapan baharu berhubung kes sebelum ini membabitkan seorang jurulatih silat yang didakwa menjalankan gerakan pemisah bersenjata.

Pegawai menahan tiga lelaki berusia antara 39 dan 50 tahun kerana menghasut dan merampas 'sebilangan besar senjata serangan' termasuk parang, pisau dan pedang dari kediaman mereka.

Pada bulan Mac, pihak berkuasa mendakwa dua orang selepas mereka didakwa menubuhkan sebuah dewan latihan seni mempertahankan diri untuk menganjurkan 'pasukan bersenjata untuk kemerdekaan Hong Kong'. - AFP

Berita Harian X