Khamis, 21 April 2022 | 6:23pm
Foto hiasan
Foto hiasan

Sekurang-kurangnya 16 maut akibat letupan menggegarkan bandar Afghanistan

KABUL: Sekurang-kurangnya 16 orang terbunuh akibat letupan bom di dua bandar Afghanistan hari ini termasuk 12 di masjid Syiah di Mazar-i-Sharif yang didakwa dilakukan oleh kumpulan DAESH.

Jumlah pengeboman di Afghanistan telah berkurangan sejak Taliban kembali berkuasa pada Ogos, tetapi kumpulan jihad dan DAESH telah mendakwa melakukan beberapa serangan sejak itu - selalunya terhadap sasaran Syiah.

Imej mengerikan mangsa yang dibawa ke hospital dari masjid Seh Dokan di Mazar-i-Sharif telah disiarkan di media sosial.

"Darah dan ketakutan ada di mana-mana," Ahmad Zia Zindani, jurucakap jabatan kesihatan awam wilayah Balkh, memberitahu , sambil menambah "orang ramai menjerit" semasa mencari maklumat mengenai saudara mereka di hospital.

Beliau berkata, 12 orang terbunuh dalam letupan itu dan 58 cedera - termasuk 32 dalam keadaan serius.

"Saudara-mara mangsa tiba di hospital bandar mencari orang terdekat dan tersayang. Ramai penduduk juga datang untuk menderma darah," kata Zindani.

Di Kunduz, sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dan 18 cedera akibat letupan, jurucakap polis, Obaidullah Abedi memberitahu AFP, memberitahu letupan berpunca daripada bom basikal yang menyasarkan kenderaan yang membawa mekanik yang bekerja untuk Taliban.

Komuniti Syiah Hazara Afghanistan, yang membentuk antara 10 dan 20 peratus daripada 38 juta penduduk negara itu, telah lama menjadi sasaran DAESH, yang menganggap mereka sebagai bidaah.

"Askar khalifah berjaya mendapatkan beg yang terperangkap" di dalam masjid, meletupkannya dari jauh selepas ia dipenuhi jemaah, kata DAESH dalam satu kenyataan.

Selasa lalu, dua letupan di luar sebuah sekolah di kawasan kejiranan Syiah di Kabul membunuh sekurang-kurangnya enam orang dan mencederakan 25 yang lain.

Tiada kumpulan mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Pegawai Taliban menegaskan tentera mereka telah mengalahkan DAESH, tetapi penganalisis berkata kumpulan jihad itu adalah cabaran keselamatan utama. - AGENSI

Berita Harian X