Selasa, 12 April 2022 | 6:32pm
Bendera kebangsaan Kepulauan Solomon dan China kelihatan di Dataran Tiananmen. - Foto REUTERS
Bendera kebangsaan Kepulauan Solomon dan China kelihatan di Dataran Tiananmen. - Foto REUTERS

Australia hantar menteri ke Kepulauan Solomon berhubung pakatan China

SYDNEY: Menteri Australia bagi Pasifik telah dihantar ke Kepulauan Solomon hari ini berhubung perjanjian keselamatan kontroversi yang mana sekutu Barat bimbang akan membolehkan tentera China bertapak di Pasifik Selatan.

Menteri Zed Seselja akan pergi ke Honiara, pejabatnya mengesahkan, walaupun parti politiknya di Australia berada dalam cengkaman kempen pilihan raya persekutuan yang sengit.

"Perbincangan saya akan merangkumi cadangan perjanjian keselamatan Kepulauan Solomon-China," katanya dalam satu kenyataan.

Jurucakap Perdana Menteri Kepulauan Solomon, Manasseh Sogavare, memberitahu AFP pemimpin negara Pasifik itu akan 'senang berjumpa' dengan menteri Australia di Honiara.

Versi draf pakatan keselamatan menghantar gelombang kejutan ke seluruh wilayah apabila ia dibocorkan bulan lalu terutama berkaitan langkah yang akan membolehkan keselamatan China dan penempatan tentera laut ke Kepulauan Solomon.

Amerika Syarikat (AS) dan Australia sudah sekian lama bimbang mengenai potensi China untuk membina pangkalan tentera laut di Pasifik Selatan, sekali gus membolehkan lagi tentera lautnya menonjolkan kuasa jauh di luar sempadannya.

Perdana Menteri Sogavare berkata, kerajaannya 'tidak mempunyai niat' meminta China membina pangkalan tentera di Kepulauan Solomon.

Akhir bulan lalu, pegawai dari China dan Kepulauan Solomon bersetuju dengan elemen perjanjian akhir keselamatan, namun dokumen itu belum didedahkan kepada umum.

Draf yang bocor itu akan membolehkan polis China bersenjata dikerahkan atas permintaan Kepulauan Solomon untuk mengekalkan 'perintah sosial'.

Tanpa kebenaran bertulis daripada sebelah pihak lagi, kedua-duanya tidak akan dibenarkan untuk mendedahkan misi secara terbuka.

Lawatan Seselja adalah susulan perbincangan minggu lalu di Honiara antara ketua perisikan Australia dan pegawai Kepulauan Solomon mengenai pakatan keselamatan. - AFP

Berita Harian X