Rabu, 6 April 2022 | 8:37pm
John Lee meletak jawatan daripada kerajaan untuk bertanding sebagai pemimpin Hong Kong. - Foto AFP
John Lee meletak jawatan daripada kerajaan untuk bertanding sebagai pemimpin Hong Kong. - Foto AFP

Bekas ketua keselamatan Hong Kong isytihar bidaan kepimpinan

HONG KONG: Seorang bekas ketua keselamatan Hong Kong yang tegas, yang disekat oleh Amerika Syarikat (AS) kerana peranannya dalam menghapuskan perbezaan pendapat China hari ini mengisytiharkan tawarannya untuk menjadi pemimpin seterusnya di bandar itu.

John Lee, yang menyelia tindak balas polis terhadap protes demokrasi yang besar tiga tahun lalu dan tindakan keras berikutnya, meletak jawatan daripada kerajaan untuk bertanding sebagai pemimpin Hong Kong.

"Sekiranya Kerajaan Rakyat Pusat meluluskan peletakan jawatan saya, saya akan memaklumkan kepada anda langkah seterusnya secara terperinci," katanya kepada pemberita tanpa mengambil sebarang soalan.

Lee, 64, telah dilaporkan secara meluas oleh media tempatan dan penyokong setia kerajaan sejak kebelakangan ini sebagai pilihan utama Beijing - dan terdapat tanda-tanda yang semakin meningkat beliau adalah calon tunggal bagi jawatan terbabit.

Memetik sumber, South China Morning Post hari ini melaporkan bahawa Beijing tidak mahu sesiapa pun bersaing dengan Lee.

Pemimpin Hong Kong tidak dipilih secara popular, punca protes demokrasi selama bertahun-tahun yang telah dihancurkan secara menyeluruh dalam dua tahun lalu.

Ketua eksekutif baharu itu akan dipilih oleh jawatankuasa 1,500 penyokong setia Beijing pada 8 Mei, satu proses yang direncanakan di belakang tabir oleh pegawai China melalui Pejabat Perhubungan Beijing.

Pemimpin semasa, Carrie Lam, mengumumkan Isnin lalu bahawa beliau tidak akan melanjutkan tempoh pentadbirannya untuk penggal kedua selama lima tahun, mencetuskan permulaan kepada perlumbaan untuk menggantikannya.

Lee meningkat melalui barisan polis sebelum mengetuai Biro Keselamatan sehingga tahun lepas menjadi pemimpin nombor dua bandar itu - sering dianggap sebagai batu loncatan kepada jawatan tertinggi.

Hanya mereka yang mendapat persetujuan daripada Beijing mempunyai harapan untuk bertanding dan kemudian memperoleh majoriti undi dalam Jawatankuasa Pilihan Raya, yang ahli-ahlinya disemak mengenai kesetiaan politik mereka.

Media tempatan melaporkan, Pejabat Perhubungan Beijing di Hong Kong telah memanggil berpuluh-puluh ahli jawatankuasa pilihan raya pagi ini untuk mesyuarat bagi membincangkan perlumbaan kepimpinan.

Seperti Lam, Lee adalah antara 11 pegawai Hong Kong dan China yang disekat oleh AS pada 2020 kerana "melemahkan autonomi Hong Kong dan menyekat kebebasan bersuara atau berhimpun".

Berita Harian X