Rabu, 6 April 2022 | 6:49pm
Taiwan berkata syarikat dianggap sebagai pelaburan Beijing jika entiti China memiliki lebih 30 peratus sahamnya. - Foto REUTERS
Taiwan berkata syarikat dianggap sebagai pelaburan Beijing jika entiti China memiliki lebih 30 peratus sahamnya. - Foto REUTERS

Phoenix TV China berdepan penutupan di Taiwan

TAIPEI: Kerajaan Taiwan hari ini mengisytiharkan Phoenix TV sebagai syarikat yang dibiayai oleh China, satu langkah yang akan memaksa rangkaian itu menutup pejabatnya di pulau itu.

Taipei telah mengenakan sekatan yang lebih ketat ke atas syarikat China yang ingin melabur di pulau itu di tengah-tengah ketegangan politik dan ketenteraan yang berlarutan antara kedua-dua pihak.

Beijing telah meningkatkan tekanan sejak Presiden Taiwan, Tsai Ing-wen, berkuasa pada 2016, kerana beliau menolak pendiriannya bahawa pulau itu adalah sebahagian daripada "satu China".

China menyifatkan Taiwan demokrasi yang diperintah sendiri sebagai wilayahnya sendiri dan telah berikrar untuk merampasnya suatu hari nanti, dengan kekerasan jika perlu.

Hari ini, Majlis Hal Ehwal Tanah Besar - badan penggubal dasar China tertinggi Taiwan - berkata "pemindahan saham dan perubahan kakitangan" telah menjadikan TV Phoenix sebagai entiti dikawal negara secara de facto.

Pihak berkuasa telah menuntut syarikat itu sama ada berhenti beroperasi di Taiwan, menarik pelaburannya atau "membetulkan" keadaan, kata kenyataan itu.

Pejabat Phoenix TV di Taipei dan Hong Kong tidak menjawab permintaan untuk komen.

Beribu pejabat di Hong Kong, Phoenix TV adalah sebahagiannya milik kerajaan dan menawarkan program bahasa Mandarin dan Kantonis termasuk berita yang menyentuh kerajaan Beijing.

Penontonnya kebanyakannya adalah penutur bahasa Cina di Hong Kong, Macau dan Taiwan serta diaspora etnik Cina di luar negara.

Pemfailan dengan bursa saham Hong Kong menunjukkan pemegang saham terbesarnya ialah Bauhinia Holdings, sebuah syarikat milik kerajaan China.

Akhbar Liberty Times Taiwan hari ini melaporkan bahawa Phoenix TV bercadang untuk menutup pejabatnya di Taipei bulan depan dan memberhentikan semua 25 pekerja Taiwan selepas rundingan selama enam bulan dengan pengawal selia tidak berjaya.

Di bawah peraturan Taiwan, sebuah syarikat dianggap sebagai pelaburan China jika entiti China memiliki lebih daripada 30 peratus sahamnya atau mempunyai "kawalan berkesan" ke atas operasinya.

Pasaran dalam talian Taobao Taiwan, yang didaftarkan sebagai firma asing melalui pengendalinya - syarikat pelaburan teroka United Kingdom (UK) - terpaksa ditutup pada 2020 selepas kerajaan memutuskan bahawa ia dikawal oleh gergasi e-dagang China, Alibaba. - AFP

Berita Harian X