Ahad, 3 April 2022 | 6:04pm
Penduduk pangsapuri berdiri dia tas bumbung kediaman mereka ketika peringkat kedua perintah berkurung COVID-19 di daerah Jing'an, Shanghai di China. - Foto AFP
Penduduk pangsapuri berdiri dia tas bumbung kediaman mereka ketika peringkat kedua perintah berkurung COVID-19 di daerah Jing'an, Shanghai di China. - Foto AFP

China temui subjenis baharu COVID-19 varian Omicron

BEIJING: China hari ini merekodkan 13,146 kes jangkitan COVID-19, angka tertinggi sejak gelombang pertama melanda lebih dua tahun lalu, dengan varian Omicron kini tersebar di lebih 12 wilayah.

Menurut kenyataan Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan, seramai 1,455 pesakit bergejala, 11,691 kes tidak bergejala dan tiada kematian dilaporkan.

Dalam pada itu, media tempatan, yang memetik data pihak berkuasa kesihatan tempatan, melaporkan kes jangkitan membabitkan subjenis baharu varian Omicron turut dikesan.

Global Times melaporkan virus baharu itu diasingkan daripada pesakit COVID-19 bergejala ringan, yang berubah daripada varian Omicron BA.1.1, di sebuah bandar kira-kira 70 kilometer (km) dari Shanghai.

Laporan itu menyatakan subjenis terbabit tidak sepadan dengan varian yang menyebabkan penularan COVID-19 di China atau yang dikemukakan kepada Inisiatif Global mengenai Perkongsian Semua Data Influenza (GISAID).

Shanghai kini menjadi pusat wabak COVID-19 paling terkesan, dengan hampir semua 25 juta penduduknya menjalani perintah berkurung ketika pihak berkuasa berusaha membendung penularan jangkitan itu.

Bandar raya itu merekodkan lebih 8,200 kes tempatan, hampir 70 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Walaupun secara relatifnya masih rendah berdasarkan standard global, ia masih dianggap teruk kepada negara yang hanya merekodkan dua angka kes harian sejak dua tahun lalu.

Sekatan yang dilaksanakan turut mengancam rantaian bekalan apabila gergasi perkapalan, Maersk, menyatakan bahawa beberapa depoh di bandar raya itu kekal ditutup, sekali gus menjejaskan perkhidmatan pengangkutan.

Perintah berkurung yang dilaksanakan turut menimbulkan kemarahan penduduk Shanghai apabila perintah yang sepatutnya berlangsung selama empat hari bagi melakukan ujian saringan besar-besaran dilihat berlarutan lebih lama.

Sementara itu, Naib Perdana Menteri, Sun Chunlan, tiba di Shanghai bagi memantau usaha pencegahan dan mengarahkan pihak berkuasa segera membendung penularan wabak berkenaan.

Sun, yang sebelum itu melawat Jilin untuk mengawasi perintah berkurung di wilayah Timur Laut itu, mengarahkan pihak berkuasa supaya tegas melaksanakan usaha menghentikan penularan wabak. - AGENSI

Berita Harian X