Isnin, 17 Januari 2022 | 8:10pm
Tiga orang maut dan enam lagi cedera apabila tiga lori tangki bahan api meletup di kawasan perindustrian Musaffah berhampiran kemudahan penyimpanan firma minyak ADNOC. - Foto REUTERS
Tiga orang maut dan enam lagi cedera apabila tiga lori tangki bahan api meletup di kawasan perindustrian Musaffah berhampiran kemudahan penyimpanan firma minyak ADNOC. - Foto REUTERS

3 terbunuh dalam serangan disyaki Houthi atas Abu Dhabi

DUBAI: Tiga trak minyak meletup, membunuh tiga orang, dan kebakaran berlaku berhampiran lapangan terbang Abu Dhabi hari ini dalam apa yang dikatakan kumpulan Houthi yang bersekutu dengan Iran di Yaman sebagai serangan jauh di dalam Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Pergerakan Houthi, yang memerangi pakatan yang diketuai Arab Saudi termasuk UAE, sering melancarkan serangan peluru berpandu dan dron rentas sempadan ke atas Arab Saudi, tetapi telah mendakwa beberapa serangan sedemikian terhadap UAE, kebanyakannya dinafikan oleh pihak berkuasa UAE.

Tiga orang maut dan enam lagi cedera apabila tiga lori tangki bahan api meletup di kawasan perindustrian Musaffah berhampiran kemudahan penyimpanan firma minyak ADNOC, kata agensi berita negeri WAM.

Katanya, mereka yang terbunuh ialah dua warga India dan seorang warga Pakistan.

Rakaman yang tidak disahkan di media sosial menunjukkan kepulan asap hitam tebal berkepul-kepul dari kawasan yang kelihatan seperti kawasan Musaffah.

"Siasatan awal menemui bahagian pesawat kecil yang berkemungkinan dron di kedua-dua lokasi yang boleh menyebabkan letupan dan kebakaran," kata polis Abu Dhabi dalam satu kenyataan, sambil menambah tiada 'kerosakan yang ketara'.

Jurucakap Houthi berkata, kumpulan itu melancarkan operasi ketenteraan 'jauh di UAE' dan akan mengumumkan butiran dalam beberapa jam akan datang.

Pihak berkuasa UAE dan ADNOC tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk mendapatkan komen.

Jurucakap gabungan itu tidak segera memberi respons. Pasukan propakatan yang disokong oleh UAE baru-baru ini menyertai pasukan memerangi Houthi di wilayah pengeluar tenaga Yaman iaitu Shabwa dan Marib.

UAE telah mengurangkan sebahagian besar kehadiran tenteranya di Yaman pada 2019 di tengah-tengah kebuntuan ketenteraan dan meningkatkan ketegangan serantau dengan Iran, tetapi terus menguasai pasukan Yaman yang dibekalkan senjata dan dilatihnya.

Houthi, yang menggulingkan kerajaan yang diiktiraf antarabangsa dari ibu negara, Sanaa, pada akhir 2014, mendorong gabungan itu untuk campur tangan, berkata bahawa keupayaan ketenteraan mereka yang semakin meningkat akan membolehkan kumpulan itu menyasarkan UAE.

Pada Julai 2018, UAE menafikan laporan bahawa Houthi menyerang lapangan terbang Abu Dhabi dengan dron.

Sebulan kemudian, Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai berkata, ia beroperasi seperti biasa selepas media kendalian Houthi berkata, kumpulan itu melancarkan serangan dron di sana.

Pada Disember 2017, Houthi berkata mereka melepaskan peluru berpandu jelajah ke arah loji tenaga nuklear di Abu Dhabi, yang dinafikan pihak berkuasa UAE. - REUTERS

Berita Harian X