Isnin, 20 Disember 2021 | 1:45pm
OIC menubuhkan dana amanah itu bagi membolehkan sumber kewangan dibuka untuk disalurkan kepada Afghanistan. FOTO AFP
OIC menubuhkan dana amanah itu bagi membolehkan sumber kewangan dibuka untuk disalurkan kepada Afghanistan. FOTO AFP

OIC wujud dana amanah bantu rakyat Afghanistan

ISLAMABAD: Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) semalam bersetuju menubuhkan dana amanah kemanusiaan dan program keselamatan makanan bagi membantu rakyat Afghanistan.

Menteri Luar Pakistan, Shah Mahmood Qureshi, berkata melalui bantuan itu, ia membolehkan sumber kewangan dan perbankan dibuka bagi Afghanistan bagi membantu rakyatnya yang menghadapi ancaman krisis kemanusiaan.

Katanya, ekonomi Afghanistan tidak boleh bergerak dan rakyat mereka tidak dapat dibantu tanpa sistem perbankan yang berfungsi dengan sewajarnya.

Beliau berkata, OIC turut sepakat melantik utusan khas ke Afghanistan bagi menyelaras usaha bantuan selain membolehkan kerjasama terjalin antara pertubuhan itu dan agensi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi menyalurkan sumbangan kepada Afghanistan.

"Sekatan tidak seharusnya menghalang pemberian bantuan kemanusiaan dan sumber ekonomi juga tidak boleh dihentikan untuk sekolah serta hospital.

"Kita boleh berbeza pendapat dengan kerajaan (di Afghanistan), tetapi tumpuan harus diberikan untuk 38 juta penduduk Afghanistan," katanya pada sidang media Sesi Luar Biasa ke-17 Majlis Menteri Luar OIC di sini.

Pada masa sama, Shah Mahmood berkata, negara jiran turut mendapat tempiasnya jika pergolakan kembali ke Afghanistan, dengan kesannya mampau melangkaui rantau ini.

Katanya, dengan kes COVID-19 masih serius di Afghanistan, OIC akan bekerjasama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk mendapatkan vaksin dan sumbangan.

Sementara itu, Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha berkata, sebahagian besar negara anggota mengambil bahagian dalam sesi pertemuan luar biasa itu yang memberi harapan untuk masa depan rakyat Afghanistan menghadapi kesukaran dan musim sejuk.

Beliau berkata, Bank Pembangunan Islam membuka tabung khas di Afghanistan, dengan semua sumbangan dihantar oleh negara, organisasi, dan individu luar akan digunakan untuk rakyat Afghanistan.

Menurut Kementerian Luar Pakistan, kira-kira 70 delegasi daripada anggota OIC, selain bukan anggota, organisasi serantau dan antarabangsa menghadiri sesi luar biasa itu. - BERNAMA

Berita Harian X