Khamis, 25 November 2021 | 4:21pm
China melonggarkan dasar satu anak pada 2016, memandangkan kebimbangan meningkat terhadap tenaga kerja yang semakin tua dan prestasi ekonomi yang hambar. - Foto AFP
China melonggarkan dasar satu anak pada 2016, memandangkan kebimbangan meningkat terhadap tenaga kerja yang semakin tua dan prestasi ekonomi yang hambar. - Foto AFP

Kadar kelahiran China menjunam terendah sejak 1978

BEIJING: Kadar kelahiran China menjunam ke paras rekod terendah tahun lalu, sekali gus menekankan krisis demografi di Beijing disebabkan oleh tenaga kerja yang semakin menua, prestasi ekonomi yang hambar dan pertumbuhan penduduk paling lemah dalam masa berpuluh-puluh tahun.

China melonggarkan 'dasar satu anak' - salah satu daripada perancangan keluarga paling ketat di dunia - pada 2016 bagi membolehkan pasangan untuk mempunyai dua orang anak.

Pada awal tahun ini, ia diperluaskan kepada tiga orang anak.

Namun, perubahan itu gagal menghasilkan jumlah kelahiran tinggi yang diharapkan, memandangkan kos sara hidup terus meningkat dan semakin ramai wanita membuat pilihan perancangan keluarga mereka sendiri.

Tahun lalu, China mencatatkan 8.52 kelahiran bagi setiap 1,000 penduduk menurut Banci Tahunan 2021 yang dikeluarkan pada minggu lalu - iaitu kadar terendah sejak perangkaan tahunan itu dimulakan pada 1978.

Ia juga menandakan satu kemerosotan ketara berbanding tahun lalu iaitu sebanyak 10.41, juga adalah jumlah terendah sejak Komunis China diasaskan pada 1949, menurut Biro Statistik Kebangsaan.

Selain itu, banci itu turut mendedahkan bahawa jumlah perkahwinan yang didaftarkan pada 2020 mencecah jumlah terendah dalam masa 17 tahun, dengan hanya 8.14 juta pasangan berkahwin pada tahun lalu.

Di awal penularan COVID-19, beberapa kawasan di bahagian tengah China diletakkan di bawah perintah berkurung yang ketat selama berbulan-bulan dan di seluruh negara itu, dengan banyak pejabat pemerintah ditutup.

Bagaimanapun, sepanjang tahun lalu sesetengah sekatan mula dilonggarkan dan majlis perkahwinan yang dibenarkan diteruskan seperti biasa.

Dua tanda pagar mengenai data perkahwinan itu menjadi tular di laman sosial Weibo minggu ini, dengan lebih 140 juta tontonan.

"Saya fikir memelihara seekor kucing adalah sukar, apatah lagi berkahwin dan membesarkan anak," keluh seorang netizen di laman itu. - AFP

Berita Harian X