Selasa, 9 Jun 2020 | 8:31am
 Pelajar Korea Utara mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan yang mengecam 'pembelot dari Utara' ketika mereka berarak dari Panggung Terbuka Taman Belia Pyongyang ke Dataran Kim Il Sung di Pyongyang. - AFP
Pelajar Korea Utara mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan yang mengecam 'pembelot dari Utara' ketika mereka berarak dari Panggung Terbuka Taman Belia Pyongyang ke Dataran Kim Il Sung di Pyongyang. - AFP

Korea Utara putuskan komunikasi dengan Korea Selatan - KCNA

SEOUL: Korea Utara akan memutuskan komunikasi ketenteraan dan politik dengan 'musuhnya' Korea Selatan hari ini, kata media kerajaan, selepas ancaman aktivis menghantar risalah anti-Pyongyang menerusi sempadan.

Ancaman itu hadir ketika hubungan kedua-dua negara itu terhenti walaupun tiga persidangan antara Presiden Korea Utara, Kim Jong-un dan Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in diadakan pada 2018.

Pyongyang akan 'memutus dan menutup talian perhubungan antara pihak berkuasa kedua-dua negara, yang dihubungkan menerusi pejabat perhubungan Korea Utara-Korea Selatan', serta hubungan komunikasi lain 'bermula jam 12 tengah hari pada 9 Jun', lapor Agensi Berita Pusat Korea (KCNA).

Hubungan yang diputuskan termasuklah 'talian komunikasi Laut Timur dan Barat' antara tentera kedua-dua bahagian, dan talian komunikasi percubaan antara Korea, serta antara Jawatankuasa Pusat Parti Buruh Korea dan Rumah Biru Korea Selatan, lapor KCNA.

Minggu lalu, Korea Utara mengancam menutup pejabat perhubungan dengan Korea Selatan dan memberi amaran akan mengambil langkah susulan bagi memastikan Korea Selatan 'menderita'.

Kakak kepada Jong Un, Kim Yo Jong, turut mengancam untuk membatalkan persetujuan ketenteraan yang ditandatangani kedua-dua negara, melainkan Korea Selatan menghentikan tindakan aktivis daripada menghantar risalah itu.

Pembelot Korea Utara, yang digelar sebagai 'sampah masyarakat' oleh Yo Jong, serta aktivis lain sejak sekian lama menerbangkan belon merentasi sempadan yang membawa risalah mengkritik Jong Un berhubung pencabulan hak asasi manusia dan cita-cita nuklear pemimpin itu.

KCNA melaporkan, pihak berkuasa Korea Selatan membiarkan tindakan permusuhan terhadap Korea Utara itu.

"Perkara ini memusnahkan hubungan antara Korea.

"Kami sudah mencapai kata putus bahawa tiada lagi keperluan untuk bersemuka dengan pihak berkuasa Korea Selatan dan tiada isu untuk dibincangkan memandangkan mereka mengecewakan kami," lapor KCNA. - AFP

Berita Harian X