Ahad, 29 March 2020 | 11:08am
Jalan King Fahd di Riyadh lengang selepas kerajaan Arab Saudi melaksanakan perintah berkurung selama 21 hari bagi membendung penularan COVID-19. - Foto AFP
Jalan King Fahd di Riyadh lengang selepas kerajaan Arab Saudi melaksanakan perintah berkurung selama 21 hari bagi membendung penularan COVID-19. - Foto AFP

Saudi pintas peluru berpandu ke Riyadh yang sedang jalani perintah berkurung

RIYADH: Pertahanan udara Saudi memintas peluru berpandu balistik ke Riyadh yang sedang berada dalam perintah berkurung dan Jizan, sebuah bandar di sempadan Yaman, lewat Sabtu, menyebabkan sekurang-kurangnya dua orang awam cedera ketika negara itu berusaha membendung pandemik coronavirus (COVID-19).

Beberapa ledakan menggegar Riyadh dalam serangan itu, dengan tentera pemerintah Saudi itu menyalahkan puak pemberontak Houthi yang sebelum ini mensasarkan bandar di Arab Saudi dengan peluru berpandu, roket dan dron.

Ia adalah serangan besar pertama di Arab Saudi sejak Houthi menawarkan September lalu, untuk menghentikan serangan ke atas kerajaan berkenaan setelah melakukan serangan kembar terhadap kawasan minyak Saudi.

"Dua peluru berpandu balistik telah dilancarkan ke arah bandar Riyadh dan Jizan," kata laporan pegawai Agensi Arab Saudi.

Pemintasan peluru berpandu itu mengakibatkan serpihan jatuh ke atas kawasan kediaman di bandar raya itu, menyebabkan dua mangsa awam di Riyadh, menurut seorang jurucakap pertahanan awam dalam kenyataan berasingan yang dikeluarkan oleh SPA.

Tidak ada komen segera dari pemberontak.

Sekurang-kurangnya tiga letupan menggoncang bandar raya itu ketika perintah berkurung COVID-19 selama 15 jam - sebelum tengah malam, menurut laporan AFP.

Jizan, seperti banyak bandar raya lain di Saudi, menjalani masa perintah berkurung lebih pendek berbanding Riyadh.

Serangan itu berlaku meskipun terdapat sokongan pada Khamis lalu, oleh semua pihak yang berperang di Yaman bagi menyahut saranan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) supaya gencatan senjata untuk melindungi rakyat daripada pandemik COVID-19.

Arab Saudi, kerajaan Yaman dan pemberontak semua mengalu-alukan rayuan daripada Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres untuk "gencatan senjata global yang segera" untuk membantu rakyat terutama di zon konflik.

Panggilan itu bertepatan dengan ulang tahun kelima campur tangan tentera Arab Saudi dalam perang saudara Yaman, yang dilancarkan untuk menguatkan kerajaan yang diiktiraf antarabangsa terhadap pemberontak Houthi.

Arab Saudi berusaha keras membendung penyebaran penyakit itu di rumah. Kementerian Kesihatan Arab Saudi melaporkan 1,203 jangkitan COVID-19 dan empat kematian.

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X