Khamis, 26 March 2020 | 9:09pm
Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un telah digambarkan oleh media negara di beberapa pelancaran peluru berpandu baru-baru ini, tetapi belum memakai topeng sebagai perlindungan terhadap coronavirus. - Foto EPA
Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un telah digambarkan oleh media negara di beberapa pelancaran peluru berpandu baru-baru ini, tetapi belum memakai topeng sebagai perlindungan terhadap coronavirus. - Foto EPA

COVID-19: Korea Utara harap bantuan antarabangsa untuk lakukan ujian

TOKYO: Pegawai Korea Utara telah meminta pertolongan segera dari hubungan antarabangsa untuk meningkatkan ujian COVID-19 di negara yang dapat melihat sistem penjagaan kesihatan usangnya dihancurkan oleh wabak, lapor Financial Times.

Orang yang arif dengan perkara itu berkata, permintaan itu telah hadir sejak beberapa minggu lalu, akhbar itu melaporkan hari ini, mengatakan ia telah melihat salah satu dokumen yang meminta bantuan.

Akhbar itu melaporkan, sekurang-kurangnya 590 orang telah diuji, kesemuanya tiba dari luar negara pada bulan Januari dan mempunyai keputusan negatif, memetik seorang yang secara langsung mengetahui situasi itu di Korea Utara.

Bersempadan dengan China, di mana virus itu berasal, dan Korea Selatan, yang antara paling teruk terjejas, Korea Utara mendakwa ia telah mengusir pandemik itu tanpa sebarang kes jangkitan.

Namun, diplomat dan pakar yang bergabung mengumpul petunjuk dan yang sebelum ini bercakap dengan Bloomberg News melihat gambaran yang berbeza.

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, membawa negara yang sudah terasing itu menjadi terhenti dengan menutup sempadan pada bulan Januari bagi menghentikan virus itu, yang menghalang perdagangan yang sah dan pelancongan.

Namun, itu mungkin tidak mencukupi.

Amerika Syarikat “hampir pasti” terdapat kes COVID-19 di Korea Utara kerana kekurangan aktiviti ketenteraan yang ketara, kata Jeneral Robert Abrams, Panglima Angkatan Tentera AS di Korea, kepada pemberita dalam taklimat telepersidangan pada Mac.

Disebabkan sistem perubatan yang buruk, sekatan yang menyekat perdagangan serta berdekad salah urus ekonomi yang menyebabkan lebih 40 peratus penduduknya mengalami kurang khasiat kronik dan terdedah kepada penyakit, Korea Utara berisiko besar terhadap wabak COVID-19 bertukar menjadi bencana kemanusiaan yang boleh membawa kepada kematian secara meluas - dan membiarkannya menjadi takungan penyakit walaupun arus berubah di Asia.

Kebimbangan itu mendorong organisasi pertolongan dan sekutu Korea Utara seperti Russia tergesa-gesa dalam mendapatkan bekalan perubatan dan yang lain untuk menawarkan bantuan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah memberi amaran bahawa mengekalkan sekatan ekonomi di negara-negara termasuk Korea Utara, Iran dan Venezuela boleh memberi kesan yang melemahkan sistem penjagaan kesihatan dan hak asasi manusia.

"Pada masa yang genting ini, atas alasan kesihatan umum global dan untuk menyokong hak dan kehidupan berjuta-juta orang di negara-negara ini, sekatan sektoral perlu dihapuskan atau digantung," kata Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia, Michelle Bachelet, dalam satu kenyataan hari ini. - BLOOMBERG

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Kabinet Malaysia 2020

    Berita Harian X