Rabu, 25 March 2020 | 6:00pm
Seorang anggota polis menyesuaikan topeng pengawal keselamatan semasa perintah mengawal di tengah wabak penyakit koronavirus (COVID-19) di New Delhi, India. - Foto REUTERS
Seorang anggota polis menyesuaikan topeng pengawal keselamatan semasa perintah mengawal di tengah wabak penyakit koronavirus (COVID-19) di New Delhi, India. - Foto REUTERS

COVID-19: India haramkan eksport ubat malaria utama

NEW DELHI: Kerajaan India mengharamkan eksport hydroxychloroquine dan sebarang formulasi yang dibuat daripada ubat, memandangkan pakar kini sedang menguji keberkesanan ubat itu dalam membantu merawat pesakit yang dijangkiti COVID-19.

Ketika ini tiada bukti rawatan atau vaksin pencegahan COVID-19 berjaya dilakukan.

Penyelidik kini sedang mengkaji rawatan sedia ada dan berusaha melakukan kajian, tetapi kebanyakan pesakit hanya mendapatkan bantuan sokongan seperti alat penafasan.

Hydroxychloroquine, ubat malaria adalah antara ubat yang diuji sebagai potensi rawatan untuk pesakit dan pada minggu lalu, Persatuan Farmasi Sistem Kesihatan Amerika (ASHP) menyenaraikan hydroxychloroquine antara senarai yang semakin berkurangan.

"Chloroquine mampu berubah menjadi racun kepada sesetengah pesakit. Rawatan perlu dilakukan dengan berhati-hati memandangkan tiada data membuktikan ia berjaya," kata Pengerusi Majlis Promosi Eksport Farmaseutikal India, Dinesh Dua.

Di India tidak berlaku kekurangan ubat berkenaan, tetapi amaran diberikan oleh syarikat bahawa mereka kekurangan kakitangan untuk menjalankan operasi.

Semalam, India mengarahkan 1.3 bilion penduduknya perintah berkurung selama 21 hari bagi mengelakkan jangkitan COVID-19 merebak dengan cepat.

"Amat sukar untuk mengekalkan operasi ketika perintah berkurung ini kerana pekerja tidak mahu datang," kata Dua.

India kini sudah mengharamkan eksport semua ventilator dan pencuci tangan serta peralatan perlindungan peribadi seperti topeng dan pakaian untuk membendung wabak yang kini sudah menjangkiti lebih daripada 550 orang dan mendakwa hampir sedozen nyawa di negara ini.

Pengharaman itu berlaku selepas India iaitu negara terbesar pembekal ubat umum mengehadkan eksport 26 bahan farmaseutikal dan ubat-ubatan yang dibuat dari mereka termasuklah paracetamol. - REUTERS

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X