Khamis, 24 Oktober 2019 | 12:41pm
Gambar fail, Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un dan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. - Foto AP
Gambar fail, Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un dan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. - Foto AP

Jong-un, Trump ada hubungan istimewa

SEOUL: Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un dan Donald Trump mempunyai hubungan ‘istimewa’, kata pegawai kanan Pyongyang hari ini, menyamai kenyataan yang dibuat Presiden Amerika Syarikat itu minggu ini.

Penganalisis berkata, kenyataan itu menunjukkan Pyongyang masih berharap mencapai persetujuan secara langsung dengan Trump berhubung program nuklearnya, di sebalik ketegasan Washington yang mahu pembinaan senjata dihentikan sebelum menarik balik sekatan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan agensi berita rasmi KCNA, penasihat Kementerian Luar, Kim Kye Gwan, berkata beliau bertemu Jong-un beberapa hari lalu dan memberitahunya bahawa hubungan beliau dan Trump adalah istimewa.

Laporan dikeluarkan beberapa hari selepas Trump berkata mengenai Jong-un: “Kami salin menyukai. Kami mesra.

“Kami saling menghormati.”

Penganalisis berkata, Korea Utara mahu mengeksploitasi hubungan antara Jong-un dan Trump, untuk memperoleh konsesi AS dalam rundingan nuklear.

Ia sebelum ini memuji keberanian luar biasa Trump ketika berulang kali menuntut Washington tampil dengan kaedah baru menjelang akhir tahun ini.

Pyongyang faham pegawai AS akan membantah penarikan semula sekatan sebelum pembatalan program nuklear dan oleh itu, ia mahukan rundingan secara langsung dengan Trump, kata profesor pengajian Korea Utara di Universiti Dongguk di Seoul, Koh Yu-hwan.

“Korea Utara menghantar mesej, kecuali Trump yang membuat panggilan, rundingan akan gagal dan mereka kini berada di persimpangan,” katanya. — AFP

Berita Harian X