X
Selasa, 17 September 2019 | 2:22pm
Baburao Ladsaheb (kiri) merealisasikan mimpi sesiapa saja yang mahu menjadi bintang Bollywood jadi kenyataan. - Foto AFP
Baburao Ladsaheb (kiri) merealisasikan mimpi sesiapa saja yang mahu menjadi bintang Bollywood jadi kenyataan. - Foto AFP

Kelas lakonan setinggan hasil ramai bintang Bollywood

MUMBAI: ‘Five Star Acting Dancing Fighting Classes’ sebuah kelas studio kayu di Dharavi, dekat sini, adalah sebuah kawasan setinggan terbesar di Asia yang banyak melahirkan bintang Bollywood atau sekurang-kurangnya pemegang watak kecil.

Kawasan studio yang hanya boleh diakses dengan tangga sempit dan tali, menjadi tempat Narayan Pundalik Lad atau lebih terkenal sebagai Baburao Ladsaheb merealisasikan mimpi sesiapa saja yang mahu menjadi bintang Bollywood jadi kenyataan.

“Saya sudah mengendalikan kelas ini selama 35 tahun dan melatih lebih 15,000 pelajar,” kata Baburao, sambil meniup wisel sebagai isyarat waktu rehat untuk pelajarnya yang mempelajari beberapa gerak tarian Bollywood.

Sekolah itu bakal melahirkan seorang lagi Aamir Khan, pelakon keempat yang tersenarai dalam majalah Forbes sebagai pelakon yang mendapat bayaran tinggi. Baburao yakin ketika ini beliau memiliki bakat yang bakal menjadi bintang satu hari nanti.

Baburao pernah menghasilkan filem dengan skrip hasil karya sendiri, mengarah dan memegang 12 watak, secara umumnya sebagai pembakar semangat kepada pelajarnya.

Beliau menawarkan bakat untuk pelakon tambahan, atau penari dan petugas di lokasi penggambaran, termasuk peranan sebagai pelakon aksi lasak mengikut acuan Bollywood.

Menurut Baburao titik perubahannya bermula apabila 30 daripada pelajarnya dipilih sutradara Danny Boyle untuk memegang beberapa watak dalam filem ‘Slumdog Millionaire’. Filem itu memenangi anugerah Oscar.

“Selepas ‘Slumdog’ saya menjadi pencari bakat dan semua orang datang kepada saya dan bertanya mengenai pelakon terlatih,” kata Baburao.

Katanya, ketika itu hidupnya mula berubah. Ketika ini lebih 120 pengarah mencari saya untuk mendapatkan pelakon berbakat. Mereka meminta lelaki, wanita dan kanak-kanak yang berusia lima hingga 55 tahun.

Baburao berkata, anak muda daripada keluarga miskin boleh menghadiri kelas yang ditawarkan tanpa sebarang bayaran, tetapi untuk mereka yang mampu, bayaran bermula daripada 100 rupees (RM5.60) hingga 600 rupees (RM33.60) sebulan, bergantung kepada umur pelajar.

Beliau seorang lelaki kurus bermisai tebal, bukan hanya mengajar tetapi turut membantu menghubungkan dan mendapatkan uji bakat, perkhidmatan mahal di Bollywood yang mementingkan ‘siapa yang anda kenal’. - AFP

Berita Harian X