Jumaat, 7 Jun 2019 | 8:40am
TARRANT melakukan penstriman langsung serangan yang dilakukannya menerusi Facebook. - Foto AFP
TARRANT melakukan penstriman langsung serangan yang dilakukannya menerusi Facebook. - Foto AFP

Mahkamah benar siar gambar pengganas Christchurch

WELLINGTON: Hakim New Zealand, semalam memutuskan media kini boleh menyiarkan gambar pengganas kulit putih yang membunuh 51 jemaah di dua masjid di Christchurch Mac lalu.

Dua mahkamah negara itu sebelum ini mengarahkan stesen televisyen, laman web, akhbar dan media lain cuma menyiarkan imej Brenton Harrison Tarrant, 28, dengan wajah dikaburkan.

Namun Hakim Mahkamah Tinggi, Cameron Mander, menulis dalam nota mahkamah bahawa pendakwa raya menyatakan tidak perlu lagi mengaburkan imej Tarrant dan beliau menarik balik arahan itu.

Arahan sebelum ini tidak dapat menghentikan imej Tarrant daripada diedarkan di internet, dan persoalan kekal mengenai sama ada arahan mahkamah juga tertakluk kepada media yang beroperasi di luar sempadan negara itu.

Profesor undang-undang bersara, Bill Hodge, berkata hujah awal mengaburkan imej Tarrant bertujuan memastikan saksi tidak terganggu, dan mereka dapat mengenal pasti pengganas berkenaan dengan ingatan sendiri, bukan daripada gambar di akhbar.

Tarrant melakukan penstriman langsung serangan yang dilakukannya menerusi Facebook.

Video selama 17 minit itu, yang jelas menunjukkan wajahnya, disalin dan disebarkan meluas di internet ketika syarikat teknologi bergelut memadamkannya.

Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern, berikrar tidak akan menyebut nama pengganas itu, dan bulan lalu membantu mengetuai janji global dinamakan ‘Christchurch Call’, bertujuan meningkatkan usaha memastikan internet tidak digunakan untuk menyebarkan kebencian, kumpulan pelampau terancang dan serangan yang disiarkan secara langsung.

Amerika Syarikat, bagaimanapun tidak menyokong ikrar itu, atas alasan menghormati kebebasan berucap dan kebebasan media. — Agensi

Berita Harian X