Sabtu, 31 March 2018 | 2:52pm
ANGGOTA kumpulan wanita K-Pop, Red Velvet bergambar sebelum berlepas untuk ke Pyongyang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Gimpo di Seoul. - Foto AFP
ANGGOTA kumpulan wanita K-Pop, Red Velvet bergambar sebelum berlepas untuk ke Pyongyang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Gimpo di Seoul. - Foto AFP

Red Velvet buat persembahan di Pyongyang

SEOUL: Bintang K-pop antara rombongan 120 ahli muzik Korea Selatan untuk mengadakan persembahan kebudayaan di Pyongyang pada Ahad ini.

Persembahan kebudayaan itu adalah acara merentas sempadan terbaharu antara Pyongyang dan Seoul, menjelang penganjuran sidang kemuncak antara dua negara di Semenanjung Korea bulan depan.

Rombongan itu berlepas dari lapangan terbang Gimpo, di sini, menuju ke Pyongyang hari ini, dengan menaiki pesawat komersil.

Selain kumpulan Red Velvet, rombongan itu turut disertai anggota kumpulan Girl Generation, Seohyun, 26, yang bakal bertugas sebagai pengacara persembahan itu.

"Persembahan di Pyongyang akan memperkukuh jalinan kerjasama dua negara Korea yang terjalin sejak Sukan Olimpik Musim Sejuk di Pyeongchang," kata Menteri Kebudayaan Korea Selatan, Do Jong-hwan yang mengetuai rombongan berkenaan.

Selain konsert bertemakan 'musim bunga akan datang' di Pyongyang pada Ahad, rombongan kebudayaan itu juga dijadual mengadakan persembahan bersama artis Korea Utara di Gimnasium Ryugyong Jong Ju Yong, yang mampu memuatkan 12,000 penonton pada Selasa ini.

Jong-hwan berkata, beliau juga bakal bertemu dengan pegawai kanan Korea Utara bagi membincangkan mengenai isu kerjasama dan pertukaran sukan serta kebudayaan antara Pyongyang dan Seoul.

Sementara itu, agensi berita Yonhap berkata, persembahan di Korea Utara yang diadakan di Panggung Teater Timur Pyongyang yang mempunyai 1,500 tempat duduk, akan dirakam dan disunting kru video Korea Selatan, sebelum disiarkan sebagai program televisyen kerjasama antara kedua-dua negara. - AFP

Berita Harian X