Rabu, 28 September 2022 | 3:04pm
Singapura Airlines. - Foto AGENSI
Singapura Airlines. - Foto AGENSI

Ancaman bom palsu, jet pejuang iringi Singapura Airlines

SINGAPURA: Kerajaan menghantar jet pejuang bagi mengiringi penerbangan Singapura Airlines pagi tadi selepas seorang penumpang dalam pesawat itu mendakwa mempunyai bom dalam bagasinya dan menyerang anak kapal, kata polis dalam satu kenyataan.

Polis dimaklumkan mengenai ancaman bom pada penerbangan Singapura Airlines SQ33 dari San Francisco, kira-kira jam 2.40 pagi tadi, kata kenyataan itu.

Pesawat itu selamat mendarat di Lapangan Terbang Changi kira-kira tiga jam kemudian, diiringi jet pejuang.

"Siasatan awal menunjukkan seorang penumpang lelaki berusia 37 tahun mendakwa terdapat bom dalam beg tangan dan menyerang anak kapal," kata kenyataan polis.

Suspek dihalang oleh anak kapal dan kemudiannya ditahan kerana melakukan ugutan palsu terhadap tindakan pengganas, selain disyaki mengambil dadah.

"Singapura Airlines boleh mengesahkan seorang penumpang yang tidak dikawal didakwa menyerang seorang anak kapal dan membuat ancaman bom dalam penerbangan SQ33," kata jurucakap syarikat penerbangan itu.

Penumpang dan anak anak kapal turun seperti biasa selepas pemeriksaan keselamatan pesawat selesai, tambah mereka.

Di laman Facebook, Kementerian Pertahanan negara itu dilaporkan berkata, jet pejuang F-16 mengiringi pesawat itu ke Lapangan Terbang Changi, di mana skuad bom tentera dan polis lapangan terbang menentukan dakwaan penumpang adalah palsu.

Tentera udara sebelum ini mengerahkan jet pejuang untuk mengiringi syarikat penerbangan komersial selepas ancaman bom pada 2018 dan 2019 - AFP

Berita Harian X