Ahad, 26 Jun 2022 | 7:43pm
Foto hiasan
Foto hiasan

Seorang maut, seorang hilang dalam kebakaran feri Filipina

MANILA: Sekurang-kurangnya seorang maut selepas kebakaran melanda sebuah feri penumpang Filipina hari ini, memaksa berpuluh-puluh orang di feri terbabit terjun ke laut, kata pihak berkuasa.

Pasukan penyelamat menyelamatkan 163 penumpang dan anak kapal dari perairan di pulau tengah Bohol, kata Pengawal Pantai Filipina, ketika mereka mencari seorang penumpang yang hilang.

Feri 'Mama Mary Chloe', yang mempunyai kapasiti 236 orang, membawa 157 penumpang, termasuk 15 kanak-kanak, bersama lapan anak kapal dari Ubay di Bohol ke Bato di pulau berhampiran Leyte.

Mayat seorang penumpang telah ditemui dan sebuah kapal pengawal pantai telah dikerahkan untuk membantu pencarian, tambah pihak berkuasa.

"Operasi menyelamat anak kapal dan penumpang adalah pantas kerana bantuan bot yang belayar di perairan ketika kejadian berlaku," kata pengawal pantai itu.

Hampir 100 orang dibawa mendarat di sebuah pelabuhan di Leyte, di mana kakitangan kecemasan memeriksa penumpang yang diselamatkan, video pengawal pantai menunjukkan.

Filipina, sebuah kepulauan yang mempunyai lebih 7,000 pulau, dibelenggu oleh pengangkutan laut yang lemah, dengan botnya yang dikawal selia dengan teruk terdedah kepada kesesakan dan kemalangan.

Pada Mei lalu, tujuh orang terbunuh apabila kebakaran melanda sebuah feri yang membawa 134 penumpang dan anak kapal dari pulau utama Luzon. - AFP

Berita Harian X