Khamis, 19 Mei 2022 | 7:57pm
Presiden Indonesia Joko Widodo bercakap pada mesyuarat semasa Persidangan Perubahan Iklim PBB (COP26) di Glasgow, Scotland, Britain, 2 November 2021. - Foto REUTERS
Presiden Indonesia Joko Widodo bercakap pada mesyuarat semasa Persidangan Perubahan Iklim PBB (COP26) di Glasgow, Scotland, Britain, 2 November 2021. - Foto REUTERS

Indonesia tarik balik larangan eksport minyak sawit mulai Isnin - Presiden

JAKARTA: Indonesia akan menarik balik larangan eksport minyak sawit minggu depan, kata Presiden Joko Widodo (Jokowi) hari ini, mengurangkan tekanan ke atas pasaran minyak sayuran global yang mencecah harga puncak kerana penggantungan, perang di Ukraine dan pemanasan global.

Negara kepulauan itu mengeluarkan larangan bulan lalu untuk mendapatkan bekalan komoditi itu, yang digunakan dalam pelbagai barangan daripada taburan coklat kepada kosmetik, dalam menghadapi kekurangan dalam negara.

"Berdasarkan bekalan dan keadaan minyak masak dan memandangkan terdapat 17 juta orang dalam industri sawit; petani dan pekerja sokongan lain, saya memutuskan eksport minyak masak akan dibuka semula pada Isnin, 23 Mei.

"Kerajaan akan tetap memantau segala-galanya dengan ketat bagi memastikan permintaan akan dipenuhi dengan harga mampu milik," katanya pada taklimat dalam talian.

Pihak berkuasa telah menguatkuasakan larangan eksport dengan ketat, dengan tentera laut Indonesia merampas sebuah kapal tangki yang membawa minyak sawit keluar dari negara itu yang melanggar arahan awal bulan ini.

Selepas larangan itu berkuat kuasa, Jokowi berkata membekalkan 270 juta penduduk negara itu adalah 'keutamaan tertinggi' kerajaannya.

Namun, Jakarta berada di bawah tekanan untuk mengawal harga yang sudah melambung tinggi selepas pencerobohan Russia ke atas kuasa pertanian, Ukraine.

Pengeluar minyak sawit mengadakan bantahan minggu lalu di tengah-tengah Jakarta dan beberapa bandar di Indonesia dengan mengadu bahawa harga buah kelapa sawit telah menurun secara mendadak.

Pemimpin Indonesia itu berkata, beliau membatalkan penggantungan itu kerana bekalan domestik dan harga minyak masak bertambah baik sejak larangan itu berkuat kuasa pada 28 April.

Jokowi berkata, harga telah jatuh daripada 19,800 rupiah (RM5.94) seliter kepada kira-kira 17,200 rupiah (RM5.15) sejak larangan itu.

Bekalan minyak masak domestik juga meningkat tiga kali ganda selepas larangan daripada 64,500 tan sebulan kepada 211,000 tan, katanya.

Tokoh industri memuji keputusan untuk menyambung semula eksport.

Eddy Martono, setiausaha agung Persatuan Minyak Sawit Indonesia (GAPKI), berkata pertubuhan itu 'sangat berterima kasih kepada kerajaan, terutama kepada presiden' kerana menarik balik larangan itu.

"Adalah hakikat bahawa keadaan di darat sangat sukar kerana tangki telah penuh. Kami berharap dengan pembukaan semula eksport, pengeluaran minyak sawit dapat kembali normal."

Pengerusi Persatuan Peladang Kelapa Sawit, Gulat Manurung mengucapkan terima kasih kepada Jokowi dan berkata, pekebun kelapa sawit akan membayar balik keputusannya dengan meningkatkan bekalan domestik.

"Kami, pekebun kelapa sawit, berikrar untuk membantu memastikan bekalan minyak masak domestik akan tersedia," katanya kepada AFP.

Minyak sawit adalah minyak sayuran yang paling banyak digunakan di Indonesia dan, walaupun adalah pengeluar terbesar dunia, negara itu telah menghadapi kekurangan minyak masak selama berbulan-bulan kerana peraturan yang lemah dan pengeluar enggan menjual dalam negara.

Kekurangan itu dalam beberapa kes memaksa pengguna untuk beratur berjam-jam di pusat pengedaran.

Indonesia mengeluarkan kira-kira 60 peratus daripada minyak sawit dunia, dengan satu pertiga digunakan oleh pasaran domestiknya.

India, China, Kesatuan Eropah dan Pakistan adalah antara pelanggan eksport utamanya. - AFP

Berita Harian X