Sabtu, 11 Disember 2021 | 9:41am
Singapura memberi kelulusan untuk vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech/Comirnaty digunakan dalam kumpulan umur lima hingga 11 tahun. - Foto AFP
Singapura memberi kelulusan untuk vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech/Comirnaty digunakan dalam kumpulan umur lima hingga 11 tahun. - Foto AFP

COVID-19: Singapura benarkan kanak-kanak 5 tahun divaksin

SINGAPURA: Penguasa Sains Kesihatan (HSA) meluaskan kebenaran vaksin Pfizer-BioNTech/Comirnaty COVID-19 untuk kegunaan kanak-kanak berumur antara lima dan 11 tahun, dengan inokulasi akan bermula sebelum akhir tahun ini.

"Vaksinasi akan diberikan sebagai siri utama dua dos, selang 21 hari, tetapi diberikan pada dos yang lebih rendah (10 mikrogram) daripada yang digunakan untuk individu berumur 12 tahun dan ke atas (30 mikrogram)," kata HSA dalam siaran akhbar lewat semalam, menurut portal berita CNA.

Ini adalah kali pertama vaksin COVID-19 dibenarkan di Singapura untuk digunakan dalam kumpulan umur lima hingga 11 tahun.

"HSA telah menjalankan penilaian menyeluruh terhadap data dengan berunding dengan dua kumpulan pakar daripada Jawatankuasa Penasihat Ubat HSA dan Panel Pakar Penyakit Berjangkit," kata agensi itu.

"Berdasarkan data semasa yang tersedia, faedah melebihi risiko untuk digunakan dalam populasi muda, dan vaksin itu memenuhi standard kualiti, keselamatan dan keberkesanan."

Kementerian Kesihatan (MOH) berkata, pasukan petugas pelbagai kementerian telah menerima saranan Jawatankuasa Pakar Vaksinasi COVID-19 untuk menggunakan dos pediatrik vaksin Pfizer-BioNTech/Comirnaty COVID-19 untuk kanak-kanak berumur antara lima dan 11.

Jawatankuasa itu juga menilai bahawa faedah suntikan melebihi risiko apabila digunakan dalam dos pediatrik untuk kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, "terutamanya memandangkan penularan komuniti yang berterusan dan kemunculan varian Omicron", kata MOH.

"Vaksinasi untuk kumpulan ini akan dimulakan sebelum akhir tahun ini, dan sebaik sahaja kami menerima penghantaran dos vaksin," tambah kementerian itu.

MOH berkata, perjanjian pembekalan baharu dengan Pfizer-BioNTech untuk vaksin itu telah ditandatangani, dan kementerian menjangkakan penghantaran akan tiba sebelum akhir Disember.

"MOH akan bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan (MOE) dan Agensi Pembangunan Awal Kanak-Kanak (ECDA) untuk melancarkan vaksinasi untuk kumpulan umur sekolah ini," katanya sambil menambah butiran lanjut akan diumumkan oleh MOE dan ECDA tidak lama lagi.

Secara berasingan, Jawatankuasa Pakar berkata, adalah penting untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak untuk mengurangkan risiko jangkitan dan mengelakkan mereka daripada mendapat serangan penyakit yang teruk.

"Insiden COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak telah meningkat seiring dengan kejadian kes komuniti," kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan, yang juga dikeluarkan lewat semalam.

"Walaupun kanak-kanak mempunyai risiko penyakit teruk yang rendah, sesetengah daripada mereka yang dijangkiti COVID-19 telah mengalami penyakit yang mengancam nyawa dan komplikasi lewat yang teruk, seperti MIS-C (sindrom keradangan berbilang sistem pada kanak-kanak), dan memerlukan rawatan dalam unit rawatan rapi (ICU).

"Kanak-kanak juga menghabiskan banyak masa dalam persekitaran komunal (seperti sekolah dan prasekolah), di mana walaupun usaha terbaik kami, penularan boleh merebak dengan cepat dalam kalangan kanak-kanak semasa mereka berinteraksi. Ini seterusnya meletakkan ahli keluarga dalam risiko, terutama ahli isi rumah warga emas."

Kesan sampingan biasa pada kanak-kanak yang menerima vaksin secara amnya adalah ringan hingga sederhana, kata Jawatankuasa Pakar.

Kanak-kanak dalam kumpulan umur ini juga mempunyai lebih sedikit kesan sampingan sistemik berbanding orang yang berumur antara 16 dan 25 tahun.

HSA berkata, Pfizer-BioNTech mesti terus memberikan maklumat mengenai keselamatan dan keberkesanan vaksin dalam kalangan kanak-kanak yang lebih muda ini.

"HSA akan menyemak data baru daripada kajian berterusan dan penggunaan dunia sebenar untuk memastikan bahawa manfaat vaksin terus mengatasi sebarang risiko, serta untuk mengesan sebarang isyarat keselamatan yang berpotensi."

MOH juga semalam mengumumkan bahawa ia akan melanjutkan program penggalak vaksinasi COVID-19 kepada mereka yang berumur 18 hingga 29 tahun berkuat kuasa 14 Disember.

Semua yang layak akan menerima dos penggalak vaksin mRNA mereka lima bulan selepas melengkapkan siri vaksinasi utama mereka. - AGENSI

Berita Harian X