Sabtu, 18 March 2023 | 11:20pm
Pil mifepristone yang diambil untuk menggugurkan kandungan. - Foto REUTERS
Pil mifepristone yang diambil untuk menggugurkan kandungan. - Foto REUTERS

Wyoming haramkan pil gugurkan kandungan

WASHINGTON: Wyoming menjadi negeri pertama di Amerika Syarikat (AS) yang mengharamkan penggunaan pil pengguguran, langkah terbaharu dalam kempen oleh negara pimpinan konservatif untuk menarik balik akses kepada pengguguran.

Selepas menandatangani larangan ke atas pil pengguguran, Gabenor Wyoming Mark Gordon merayu kepada penggubal undang-undang untuk bertindak lebih lanjut dengan mencadangkan larangan total ke atas pengguguran dimasukkan ke dalam perlembagaan negeri dan kemudian meletakkannya di hadapan pengundi untuk kelulusan.

"Saya percaya persoalan ini perlu diputuskan secepat mungkin supaya isu pengguguran di Wyoming akhirnya dapat diselesaikan, dan itu sebaiknya dilakukan dengan undian rakyat," kata gabenor Republikan itu dalam satu kenyataan.

Tindakan Wyoming dibuat di tengah-tengah kesibukan aktiviti di seluruh negara oleh kumpulan anti-pengguguran yang ingin memenangi larangan sepenuhnya ke atas pengguguran susulan keputusan Mahkamah Agung yang terkenal tahun lalu.

Turut dinanti-nantikan ialah keputusan di bilik mahkamah persekutuan di Texas, di mana seorang hakim dijangka membuat keputusan segera mengenai kemungkinan larangan negara terhadap pil pengguguran yang digunakan secara meluas.

Pil mifepristone, telah diluluskan untuk digunakan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) lebih sedekad yang lalu dan telah tersedia secara sah selama bertahun-tahun.

Hakim Texas Matthew Kacsmaryk boleh mengarahkan pil pengguguran dikeluarkan dari pasaran di seluruh negara.

Penggubal undang-undang Texas juga sedang mempertimbangkan cadangan yang bukan sahaja mengharamkan pil pengguguran tetapi juga memerlukan penyedia perkhidmatan internet di negeri itu untuk menyekat akses ke laman web di mana pil tersebut dijual melalui pos.

Gordon berkata beliau tidak akan berundur dalam memerangi pengguguran.

"Saya percaya semua kehidupan adalah suci dan setiap individu, termasuk yang belum lahir, harus dilayan dengan maruah dan belas kasihan," kata Gordon dalam surat pada petang Jumaat kepada setiausaha negara.

Sejak Mahkamah Agung AS tahun lalu membatalkan keputusan 1973 yang menetapkan pengguguran sebagai hak perlembagaan, aktivis anti-pengguguran telah mencari jalan untuk mengekalkan larangan di seluruh negara.

Kira-kira 15 negeri sudah menyekat akses kepada mifepristone dengan memerlukan doktor untuk menyediakannya, menurut Institut Guttmacher, kumpulan penyelidikan kesihatan reproduktif. - AFP

Berita Harian X