Ahad, 5 Februari 2023 | 7:13am
Belon pengintip China ditembak jatuh di luar Pantai Surfside, Carolina Selatan, AS. - Foto REUTERS
Belon pengintip China ditembak jatuh di luar Pantai Surfside, Carolina Selatan, AS. - Foto REUTERS

AS tembak jatuh belon pengintip China

WASHINGTON: Pesawat pejuang tentera Amerika Syarikat (AS) menembak jatuh belon pengintip China ketika ia terapung di pantai Carolina Selatan semalam.

"Kami berjaya menurunkannya (menembak) dan saya ingin memuji juruterbang kami yang melakukannya," kata Presiden AS, Joe Biden.

Tembakan itu berlaku sejurus selepas kerajaan AS mengarahkan supaya menghentikan penerbangan di sekitar pantai Carolina Selatan kerana apa yang dikatakan pada waktu itu adalah 'usaha keselamatan negara' yang tidak didedahkan.

Washington menggelar penerbangan belon itu sebagai 'pelanggaran jelas' kedaulatan AS.

Setiausaha Pertahanan, Lloyd Austin, ketika mengumumkan tembakan itu memaklumkan belon berkenaan digunakan oleh China 'dalam percubaan untuk mengawasi tapak strategik di benua Amerika Syarikat'.

Biden pada hari Sabtu berkata, dia memberitahu Pentagon pada Rabu untuk menembak jatuh belon pengintip China secepat mungkin.

Seorang jurugambar Reuters yang menyaksikan tembakan itu berkata, tembakan datang dari jet dan terkena belon, tetapi tiada letupan dan ia kemudiannya mula jatuh.

Pemimpin tentera awal minggu ini mengesyorkan supaya tidak menembak jatuh belon apabila ia berakhir di Montana kerana risiko serpihan jatuh.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) AS, berkata berikutan belon pengintip itu, penerbangan ketibaan dan pelepasan dari tiga lapangan terbang Carolina Selatan - Wilmington, Myrtle Beach dan Charleston disambung semula selepas ditangguhkan disebabkan 'faktor keselamatan negara'.

China sebelum ini menyatakan kekesalan kerana belon yang digunakan untuk tujuan meteorologi awam dan tujuan saintifik lain itu tersasar ke ruang udara AS.

Kementerian Luar China berkata, penerbangan belon ke atas AS adalah satu kemalangan 'force majeure' dan menuduh ahli politik serta media AS mengambil kesempatan daripada situasi itu untuk memburukkan Beijing.

Insiden belon pengintip China itu mendorong Setiausaha Negara AS, Antony Blinken untuk menangguhkan lawatan ke China minggu ini yang dijangka bermula Jumaat.

Penangguhan perjalanan Blinken yang dipersetujui pada November lalu oleh Biden dan Presiden China, Xi Jinping, adalah tamparan kepada kedua-dua pihak yang melihatnya sebagai peluang tertangguh untuk menstabilkan hubungan yang semakin renggang antara kedua-dua negara.

China berminat untuk hubungan yang stabil dengan AS supaya ia boleh menumpukan pada ekonominya.

Pentagon berkata, pada Jumaat lalu satu lagi belon China diperhatikan di atas Amerika Latin tanpa menyatakan di mana sebenarnya. - REUTERS

Berita Harian X