Jumaat, 16 September 2022 | 10:37am
Anggota tentera Ukraine berkawal di pusat pemeriksaan di Izium yang ditawan semula daripada tentera Russia. - Foto AP
Anggota tentera Ukraine berkawal di pusat pemeriksaan di Izium yang ditawan semula daripada tentera Russia. - Foto AP

AS tambah bantuan ketenteraan RM2.7 bilion untuk Ukraine

WASHINGTON: Rumah Putih semalam meluluskan pakej baharu sehingga AS$600 juta (RM2.7 bilion) sebagai bantuan ketenteraan tambahan untuk Ukraine, ketika Washington bergerak menyokong serangan balas Kyiv terhadap pasukan penceroboh Russia.

Bantuan itu terdiri daripada peralatan dan perkhidmatan, serta latihan, menurut eksekutif cawangan dalam satu kenyataan.

Jabatan Pertahanan kemudiannya dalam satu kenyataan menjelaskan pakej itu akan merangkumi 37,000 peluru meriam, yang mana 1,000 akan dipandu ketepatan, dan empat radar artileri balas, selain senjata dan peralatan lain.

Lebih banyak peluru juga akan disediakan untuk sistem roket Himars, kata Pentagon, tanpa menyatakan sama ada ia termasuk peluru berpandu jarak jauh yang dikenali sebagai ATACMS yang Kyiv minta sejak berbulan lalu.

Sejak Russia menyerang Ukraine pada Februari, Amerika Syarikat telah memberikan lebih AS$15 bilion (RM68 bilion) bantuan ketenteraan kepada Kyiv.

Pengumuman terbaru AS ini dibuat dua minggu selepas tentera Ukraine mula melancarkan serangan balas besar-besaran terhadap tentera Russia. - AFP

Berita Harian X