Jumaat, 6 Mei 2022 | 9:15am
 Foto AGENSI
Foto AGENSI

Pengawal selia ubat AS hadkan penggunaan vaksin COVID-19 J&J

WASHINGTON: Hanya individu dewasa di Amerika Syarikat (AS) yang mempunyai kebimbangan peribadi mengenai vaksin mRNA, isu akses dan alasan perubatan untuk menolaknya kini boleh menerima suntikan vaksin COVID-19 Johnson & Johnson yang dikaitkan dengan pembekuan darah jarang berlaku tetapi serius.

Vaksin yang dibenarkan dengan suntikan tunggal dikatakan kurang perlindungan daripada yang dibangunkan oleh Pfizer dan Moderna, dan pada Disember lalu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menasihatkan orang ramai supaya mengelakkannya.

Keputusan Khamis oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) berdasarkan cadangan itu dengan mengehadkan kebenaran penggunaan kecemasan vaksin J&J.

"Tindakan hari ini menunjukkan keteguhan sistem pengawasan keselamatan dan komitmen kami untuk memastikan sains dan data membimbing keputusan kami," kata saintis FDA, Peter Marks dalam satu kenyataan.

Enam puluh kes trombosis AS dengan sindrom trombositopenia (TTS), yang menghasilkan pembekuan darah yang jarang berlaku dan berpotensi mengancam nyawa dengan tahap platelet darah yang rendah, dilaporkan pada 18 Mac, dengan sembilan kematian.

Gejala bermula kira-kira satu hingga dua minggu selepas suntikan dan keadaan yang boleh menyebabkan kesan sepanjang hayat walaupun tidak membawa maut berlaku lebih kerap pada wanita pramenopaus.

Hanya 18.7 juta dos vaksin J&J diberikan di AS atau kira-kira 3.2 peratus daripada jumlah 577 juta.

FDA menghentikan kebenaran secara terang-terangan, dengan Marks mengakui kesan larangan terhadap penggunaan global vaksin, serta kebimbangan yang mungkin ada secara khusus terhadap vaksin mRNA, dan bukannya platform vektor adenovirus yang digunakan J&J.

Terdapat justifikasi berasaskan kesihatan tertentu untuk tidak mengambil vaksin mRNA seperti kejadian keradangan jantung yang jarang berlaku kepada remaja lelaki dan lelaki muda walaupun biasanya bersifat sementara dan sebahagian besar yang terjejas pulih sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, kumpulan antivaksin juga telah menimbulkan bantahan yang lebih umum terhadap vaksin mRNA, yang terikat dengan teori konspirasi.

Walaupun kebimbangan itu tidak berasaskan bukti, pengecualian untuk menggunakan suntikan J&J tetap meluas kepada individu yang mempunyai kebimbangan peribadi dengan menerima vaksin mRNA," menurut kenyataan FDA. - AFP

Berita Harian X