Ahad, 30 Januari 2022 | 9:24am
Sebahagian daripada pemandu lori dan orang ramai yang menyertai Konvoi Kebebasan 2022 menyekat jalan di hadapan Bukit Parlimen, di Ottawa, Kanada. - Foto EPA
Sebahagian daripada pemandu lori dan orang ramai yang menyertai Konvoi Kebebasan 2022 menyekat jalan di hadapan Bukit Parlimen, di Ottawa, Kanada. - Foto EPA

Ratusan pemandu lori serbu Ottawa bantah keperluan vaksin

OTTAWA: Beratus-ratus pemandu lori memandu kenderaan besar mereka ke ibu negara Kanada, Ottawa semalam sebagai sebahagian daripada 'Konvoi Kebebasan' untuk membantah syarat vaksin yang diperlukan untuk menyeberangi sempadan Amerika Syarikat (AS).

Mengibarkan bendera Kanada, mengibarkan sepanduk menuntut 'Kebebasan' dan melaungkan slogan menentang Perdana Menteri, Justin Trudeau, pemandu lori disertai oleh beribu-ribu penunjuk perasaan lain yang marah bukan sahaja oleh sekatan COVID-19, tetapi juga rasa tidak puas hati yang lebih meluas terhadap kerajaan.

Kedengaran riuh rendah apabila ratusan trak besar, enjin yang bergemuruh, membunyikan hon udara mereka tanpa henti.

Berhampiran Parlimen, pada hari yang sangat sejuk, keluarga dengan tenang berarak, manakala orang muda bersorak dan orang tua menyertai orang ramai memukul periuk dan kuali sebagai protes di bawah pejabat Trudeau.

Media Kanada berkata, perdana menteri dan keluarganya telah diiringi keluar dari rumah mereka dan dibawa ke lokasi rahsia di ibu negara, dengan kebanyakan kemarahan penunjuk perasaan ditujukan kepada Trudeau.

"Saya mahu semuanya dihentikan - langkah ini tidak wajar," kata seorang penunjuk perasaan, Philippe Castonguay, ahli perniagaan berusia 31 tahun, di luar bangunan Parlimen.

Dia telah memandu tujuh jam dari wilayah Quebec utara untuk menyatakan perasaannya: "Keperluan vaksin membawa kita ke arah masyarakat baharu yang tidak pernah kita undi," katanya.

Protes itu bermula minggu lalu di barat Kanada, di mana berpuluh-puluh pemandu lori menganjurkan konvoi untuk memandu dari Vancouver ke Ottawa untuk menunjukkan penentangan terhadap sekatan berkaitan COVID-19, terutamanya keperluan vaksinasi untuk pemandu trak.

AS dan Kanada, kedua-duanya mengenakan syarat itu pada pertengahan Januari, menjejaskan pemandu yang melintasi sempadan 9,000 kilometer (km) - yang terpanjang di dunia.

Pergerakan itu semakin hangat apabila konvoi merentas desa dan disertai oleh orang lain dalam perjalanan ke ibu negara.

Tempat perhimpunan mereka ialah Bukit Parlimen, di tengah-tengah Ottawa.

Polis berkata, mereka menjangkakan lapan konvoi, berjumlah beberapa ribu kenderaan, dan mungkin 10,000 penunjuk perasaan. - AFP

Berita Harian X