Sabtu, 29 Januari 2022 | 8:26am
FOTO HIASAN
FOTO HIASAN

Pil molnupiravir sesuai melawan Omicron

WASHINGTON: Pil anti-COVID-19, Molnupiravir keluaran Merck kekal aktif melawan varian Omicron, kata firma pembuat ubat-ubatan Amerika Syarikat (AS) itu bersandarkan dapatan kajian dari enam makmal.

Rawatan oral yang mengambil masa lima hari daripada permulaan simptom dan ditunjukkan dalam ujian pra-Omicron dalam kalangan 1,400 peserta, mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian akibat COVID-19 sehingga 30 peratus dalam kalangan individu berisiko.

Kajian itu dibuat berdasarkan ujian berasaskan sel yang dijalankan secara bebas oleh beberapa penyelidik di enam negara iaitu Belgium, Jerman, Republik Czech, Poland, Belanda dan AS.

Keputusan menunjukkan bahawa pil itu mempunyai aktiviti antiviral konsisten terhadap Omicron, iaitu varian primari yang berlegar di seluruh dunia," kata Presiden Makmal Penyelidikan Merck, Dr Dean Y Li dalam satu kenyataan.

Kata Dr Li, dapatan itu juga membekalkan keyakinan tambahan bagi potensi pil berkenaan sebagai pilihan rawatan penting untuk golongan dewasa tertentu yang menghidap gejala COVID-19 ringan sehingga sederhana, terutama bagi individu berisiko tinggi untuk menghidap penyakit teruk.

Bagaimanapun, keberkesanan pil molnupiravir terhadap varian Omicron masih belum dinilai menerusi ujian klinikal, kata Merck atau dikenali sebagai MSD di luar AS dan Kanada.

Pil rawatan itu turut dipasarkan menggunakan nama Lagevrio, mendapat kelulusan di lebih 10 negara termasuk AS, United Kingdom (UK) dan Jepun.

Washington sudah membayar AS$2.2 bilion untuk memperoleh 3.1 juta ubat itu. Setakat ini, dua juta ubat berkenaan sudah dihantar, menurut firma terbabit.

Sejumlah 10 juta ubat dihasilkan pada 2021 dan Merck merancang untuk menghasilkan tambahan 20 juta ahun ini.

Lapan kapsul molnupiravir perlu diambil secara oral untuk lima hari, menjadikan jumlahnya sebanyak 40 kapsul.

Selain Merck, Pfizer juga menghasilkan pil anti-COVID-19 yang dipasarkan sebagai Paxlovid.

Pil itu mengurangkan kesan sama seperti pil dihasilkan Merck, sehingga 90 peratus. Ia dibenarkan untuk diambil individu berusia 12 tahun dan ke atas serta mempunyai kebimbangan keseluruhan yang lebih rendah.

Firma farmaseutikal AS pada pertengahan bulan ini berkata, kajian vitro mengesyorkan Paxlovid patut dikekalkan sebagai berkesan terhadap Omicron berbanding rawatan lain untuk COVID-19 seperti penggunaan antibodi monoklonal dari Regeneron dan Eli Lilly yang menunjukkan ia tidak berkesan terhadap Omicron.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS melarang penggunaan rawatan itu pada awal minggu ini. - AFP

Berita Harian X