Selasa, 28 Disember 2021 | 9:50am

Solidariti global hentikan penularan penyakit berjangkit - PBB

NEW YORK: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), António Guterres menggesa solidariti global untuk menghentikan pelbagai penyakit berjangkit.

Dalam mesej videonya sempena Hari Persediaan Epidemik Antarabangsa, beliau berkata, membina solidariti atau perpaduan global akan 'memberi setiap negara peluang berjuang untuk menghentikan penyakit berjangkit terutama COVID-19", menurut laporan agensi Xinhua.

Guterres berkata, pandemik COVID-19 terus menunjukkan betapa cepatnya "penyakit berjangkit boleh melanda seluruh dunia", mendorong sistem kesihatan ke jurang dan mengubah kehidupan harian untuk semua manusia.

"Ia juga mendedahkan kegagalan kita untuk mempelajari pengajaran kecemasan kesihatan baru-baru ini seperti SARS, selesema burung, Zika, Ebola dan lain-lain.

"Dan ia mengingatkan kita bahawa dunia masih belum bersedia untuk menghentikan wabak setempat daripada merebak merentasi sempadan, dan berkembang menjadi pandemik global," katanya.

Menyedari bahawa penyakit berjangkit kekal sebagai "bahaya yang jelas dan sekarang bagi setiap negara", Guterres menegaskan bahawa COVID-19 tidak akan menjadi pandemik terakhir bagi manusia.

Walaupun dunia bertindak balas terhadap krisis kesihatan ini, beliau menyatakan keperluan untuk bersiap sedia untuk krisis seterusnya.

"Ini bermakna meningkatkan pelaburan dalam pemantauan yang lebih baik, pengesanan awal dan pelan tindak balas pantas di setiap negara - terutamanya yang paling terdedah," katanya.

"Ini bermakna mengukuhkan penjagaan kesihatan primer di peringkat tempatan untuk mengelakkan keruntuhan... memastikan akses yang saksama kepada campur tangan yang menyelamatkan nyawa, seperti vaksin untuk semua orang dan... mencapai liputan kesihatan sejagat."

Hari Kesediaan Epidemik Antarabangsa yang pertama, yang ditandai pada 27 Dis 2020, telah dipanggil oleh Perhimpunan Agung PBB untuk menyokong kepentingan pencegahan, kesiapsiagaan dan perkongsian menentang wabak. - AGENSI

Berita Harian X