Isnin, 13 Disember 2021 | 8:55am
Penduduk di Mayfield, Kentucky cuba menyelamatkan harta benda tang terselamat selepas puting beliung melanda enam negeri di Amerika Syarikat. - Foto AFP
Penduduk di Mayfield, Kentucky cuba menyelamatkan harta benda tang terselamat selepas puting beliung melanda enam negeri di Amerika Syarikat. - Foto AFP

Cuaca melampau akan jadi 'norma baharu'

WASHINGTON: Ribut yang lebih kuat memusnahkan dan membawa maut akan menjadi 'norma baharu' apabila kesan perubahan iklim semakin ketara.

Amaran itu dikeluarkan oleh pegawai pengurusan kecemasan Amerika Syarikat (AS), semalam selepas enam negeri musnah dilanda puting beliung besar.

Ahli meteorologi dan saintis lain sejak sekian lama memberi amaran mengenai peningkatan kekuatan bencana alam dan cuaca buruk seperti ribut, kebakaran dan banjir.

Bagaimanapun, krisis itu membadai dengan begitu menakutkan pada Jumaat hingga Sabtu lalu, apabila puluhan puting beliung melanda kawasan besar di tengah AS, menyebabkan lebih 90 orang maut, puluhan lagi hilang dan komuniti musnah.

"Ini akan menjadi norma baharu kita," kata ketua Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan, Deanne Criswell, dalam program bual bicara 'State of the Union' oleh CNN.

"Kesan yang kita sedang lihat daripada perubahan iklim adalah krisis generasi kita," katanya sebelum ke Kentucky untuk menilai kemusnahan dan membantu menyelaras bantuan pihak kerajaan Persekutuan.

Criswell turut memberi amaran mengenai cabaran yang perlu dihadapi AS dalam menangani masalah cuaca yang bertambah buruk itu.

"Kita melihat ribut yang lebih kuat, cuaca buruk, sama ada taufan, puting beliung atau kebakaran hutan.

"Tumpuannya adalah bagaimana kita mula mengurangkan kesan kejadian ini?" katanya dalam program 'This Week' oleh ABC.

Bencana alam yang memusnahkan beberapa bandar itu adalah sejenis puting beliung dengan putaran besar.

Ia melanda di sepanjang daratan sejauh lebih 320 kilometer, salah satu yang terpanjang yang pernah direkodkan. - AFP

Berita Harian X