Selasa, 2 Jun 2020 | 6:28am
 Penunjuk perasaan terus berdemonstrasi membantah kekejaman polis terhadap George Floyd di luar St Louis City Justice Center and City Hall di St Louis, Missouri. - Foto AFP
Penunjuk perasaan terus berdemonstrasi membantah kekejaman polis terhadap George Floyd di luar St Louis City Justice Center and City Hall di St Louis, Missouri. - Foto AFP

Pengebumian George Floyd pada 9 Jun

WASHINGTON: Upacara pengebumian George Floyd, lelaki kulit hitam yang mati dalam tahanan polis Amerika Syarikat (AS) selepas seorang pegawai Minneapolis melutut di lehernya, akan diadakan pada 9 Jun di Houston, kata peguam keluarga itu.

"Di Minneapolis, akan ada peringatan di sini pada hari Khamis, jam 1.00 hingga 3.00," kata peguam Ben Crump, pada sidang media di Minneapolis untuk melaporkan penemuan autopsi bebas.

"Pada hari Sabtu, akan ada upacara peringatan di North Carolina, tempat dia dilahirkan, pada jam 1:00 hingga 3:00. Dan kemudian pada hari Selasa, 9 Jun, pengebumian akan dilakukan di Houston, Texas pada jam 11 pagi," kata Crump, yang mewakili keluarga Floyd.

George Floyd meninggal dunia pada 27 Mei setelah seorang anggota polis melutut di leher lelaki berusia 46 tahun itu selama hampir sembilan minit. Floyd menjadi tidak responsif setelah hampir tiga minit.

Kematiannya, yang dirakam dalam rakaman telefon bimbit menimbulkan kemarahan lama terhadap pembunuhan polis terhadap Amerika Afrika, dan mengulangi kes-kes berprofil tinggi yang mendorong pergerakan Black Lives Matter seperti penembakan Michael Brown di Ferguson, Missouri dan Eric Garner di New York.

Kemarahan di seluruh negara mencetuskan bantahan, tunjuk perasaan dan rusuhan - banyak yang bertukar menjadi ganas - meletus di lebih 140 bandar pada hujung minggu.

Crump turut mengumumkan hasil autopsi yang diatur oleh keluarga Floyd menunjukkan kematian itu akibat sesak nafas, bukan kerana masalah jantung.- AFP

Berita Harian X