X
Rabu, 18 March 2020 | 9:14am
Wabak COVID-19 mampu bertahan di permukaan udara selama beberapa jam menurut kajian. - Foto AFP
Wabak COVID-19 mampu bertahan di permukaan udara selama beberapa jam menurut kajian. - Foto AFP

COVID-19: Boleh bertahan di permukaan udara beberapa jam

WASHINGTON: Wabak COVID-19 mampu bertahan di permukaan udara selama beberapa jam, menurut kajian dibiayai kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan, semalam.

Saintis mendapati bahawa virus yang menyebabkan penyakit COVID-19 mempunyai tahap yang sama di luar tubuh seperti yang berlaku ketika Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS).

Ini bermaksud transmisi yang lebih banyak di antara mereka yang tidak menampakkan simptom menjadikan pandemik ini kelihatan lebih serius berbanding SARS sekitar 2002-2003

Kertas kajian baru ini diterbitkan dalam New England Journal of Medicine (NEJM) yang dilakukan oleh saintis dari Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), University of California, Los Angeles dan Princeton.

COVID-19 baru ini boleh dikesan selama dua hingga tiga hari pada plastik dan keluli tahan karat, dan sehingga 24 jam pada kadbod.

Pasukan ini menggunakan nebulizer untuk mensimulasikan seseorang yang batuk atau bersin, dan mendapati virus itu dapat dikesan selama tiga jam di udara.

Kajian itu pertama kali dicatatkan pada laman web pra-cetak perubatan, minggu lalu sebelum ia diteliti semula, menarik perhatian termasuk beberapa kritikan dari saintis yang mengatakan bahawa ia mungkin memberi menerusi ancaman udara.

Virus ini disebarkan secara meluas oleh titisan pernafasan dan dalam bentuk ini, ia hanya boleh digunakan selama beberapa saat selepas seseorang batuk atau bersin.

Pengkritik mempersoalkan sama ada nebulizer tepat menirukan batuk manusia atau bersin.

Di sebalik kajian dilakukan NEJM juga sama terhadap virus SARS, mendapati kedua-dua virus bertindak sama.

Tetapi mereka gagal menjelaskan mengapa pandemik COVID-19 menjangkiti hampir 200,000 orang dan menyebabkan hampir kematian kepada 8,000 orang, manakala wabak SARS menjangkiti kira-kira 8,000 dan membunuh hampir 800 orang.

"Ini menunjukkan bahawa perbezaan dalam ciri-ciri epidemiologi virus ini mungkin timbul daripada faktor lain, termasuk beban viral yang tinggi di saluran pernafasan atas dan potensi bagi orang yang dijangkiti SARS-CoV-2 untuk menumpahkan dan menghantar virus sementara tanpa gejala," tulis penyelidik.

SARS-CoV-2 adalah nama teknikal untuk COVID-19.

Penemuan ini mengesahkan saranan profesional kesihatan awam mengenai penangguhan perjumpaan sosial, mengelakkan menyentuh wajah, menutup ketika batuk atau bersin, dan sering menggunakan cecair pembasmi kuman.

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X