Sabtu, 28 September 2019 | 12:08pm
Poster filem Joker di luar studio Warner Brothers di Burbank, California. Foto AFP
Poster filem Joker di luar studio Warner Brothers di Burbank, California. Foto AFP

Pengkritik ramal filem Joker bakal cetus keganasan

LOS ANGELES: Jabatan Polis Los Angeles berkata, mereka akan menambah anggota di sekitar panggung wayang menjelang pembukaan ‘Joker’, berikutan kebimbangan mengenai kandungan filem berkenaan.

Jurucakap polis, Rosie Cervantes memberitahu AFP, walaupun setakat ini tiada ancaman diterima dari kawasan itu, pihaknya akan mengambil langkah berjaga-jaga dengan meningkatkan kehadiran anggotanya di sekitar panggung wayang, terutama ketika filem itu ditayangkan minggu depan.

“Kami menggalakkan orang ramai untuk keluar dan menikmati aktiviti hujung minggu yang ada di bandar raya ini.

“Bagaimanapun, penduduk Los Angeles diminta berhati-hati dan sentiasa berwaspada dengan keadaan sekeliling.

“Seperti biasa, jika akan menyaksikan sesuatu, sila maklumkan kami,” kata Cervantes.

Filem terbitan Warner Bros itu berkisar mengenai pembunuhan watak penjahat, yang juga hero, lakonan Joaquin Phoenix, dan beberapa pengkritik menganggap ia mampu mencetuskan keganasan.

Ia ditayangkan tujuh tahun selepas insiden 12 orang maut akibat tembakan rambang oleh seorang lelaki bersenjata di Aurora, Colorado.

Kejadian itu berlaku ketika tayangan filem Batman bertajuk, ‘The Dark Knight Rises’.

Awal minggu ini, beberapa keluarga mangsa insiden itu menulis surat terbuka, bagi menyatakan kebimbangan mereka mengenai filem terbaharu berkenaan, dan ia disiarkan oleh beberapa penerbitan di Hollywood.

“Sebaik sahaja, mendapat tahu mengenai filem terbaharu keluaran Warner Bros bertajuk ‘Joker’, yang berkisar mengenai watak seorang protagonis dengan cerita asal berunsurkan simpati, kami terus berhenti sejenak,” kata kenyataan menerusi surat itu.

Menerusi surat itu juga, keluarga mangsa di Aurora menyatakan bahawa tragedi itu dilakukan oleh individu yang berasa terasing, hasil salah anggapan masyarakat.

Walaupun tidak mengutuk penerbitan filem terbabit, dan menyokong kebebasan bersuara dan menyatakan pendapat, surat itu menggesa kesemua studio di Hollywood menggunakan platform berkenaan bagi melobi pembaharuan undang-undang senjata serta menyokong mangsa kejadian itu.

Sementara itu, filem itu mengisahkan watak Joker, iaitu seorang pemuda yang mengalami kemurungan berusaha membina kerjaya sebagai pelawak, tetapi sering menerima penolakan daripada pelbagai pihak.

Beliau turut dikritik hebat masyarakat sekeliling hingga mendorongnya mengambil tindakan sendiri, iaitu menggunakan kekerasan. - AFP

Berita Harian X