Selasa, 27 September 2022 | 7:25am
Bendera Tunisia. - Foto AGENSI
Bendera Tunisia. - Foto AGENSI

Datuk bandar ditahan selepas penjual buah bunuh diri

TUNIS: Polis Tunisia pada Isnin menahan seorang datuk bandar susulan seorang penjual buah membunuh diri selepas alat penimbang dirampas pegawai majlis, sekali gus mencetuskan bantahan di negara itu, kata jurucakap kehakiman.

Mohamed Amine Dridi, 25, menggantung diri pada Sabtu dua hari selepas penimbang elektronik yang digunakannya di gerai buah-buahan dan sayur-sayurannya dirampas, lapor media Tunisia.

Pada malam Ahad, penunjuk perasaan di Mornag, selatan Tunis, turun ke jalan raya mengkritik kadar pengangguran yang tinggi dan kos sara hidup yang melambung tinggi.

Mereka membakar tayar dan menyekat jalan utama di Mornag, manakala polis melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka.

Kes bunuh diri Dridi menggemakan kematian penjual buah Mohamed Bouazizi, seorang graduan universiti yang membakar dirinya pada 2010 di bandar Sidi Bouzid kerana membantah gangguan polis dan pengangguran.

Kematian Bouazizi mencetuskan bantahan besar-besaran selama berminggu-minggu menentang pengangguran, kos sara hidup yang tinggi, nepotisme dan penindasan negara, dan Sidi Bouzid menjadi tempat kelahiran revolusi Tunisia yang akhirnya menggulingkan presiden Zine El Abidine Ben Ali.

Datuk Bandar Mornag, Omar Hirbaoui, ditahan polis pada Isnin sebagai sebahagian daripada siasatan kes bunuh diri, kata jurucakap kehakiman bagi gabenor Ben Arous.

Hirbaoui kemudiannya menghadap majistret yang memutuskan untuk membebaskannya sementara menunggu siasatan, kata jurucakap itu.

Menurut Kementerian Dalam Negeri Tunisia, Dridi menghadapi "masalah keluarga yang serius" dan mendakwa dakwa abangnya menolak temu bual di radio tempatan pada Isnin.

Protes itu berlaku di tengah-tengah rasa tidak puas hati di negara Afrika Utara yang mempunyai 12 juta penduduk itu, pembawa obor kebangkitan Arab Spring prodemokrasi menggegarkan wilayah itu pada 2011.

Tunisia menghadapi krisis ekonomi yang serius dengan kekurangan bahan makanan asas dan inflasi yang tinggi.

Sejak Presiden Kais Saied melakukan rampasan kuasa pada Julai 2021, parti pembangkang dan aktivis masyarakat sivil mendakwa perkhidmatan keselamatan menggunakan kaedah yang mengingatkan mereka kepada bekas pemerintahan diktator Ben Ali. - AFP

Berita Harian X