Ahad, 5 Disember 2021 | 7:51pm
Tentera Perancis dalam operasi Barkane melindungi diri mereka di tempat perlindungan semasa serangan roket di pangkalan tentera Gao di Mali, hari ini. - Foto AFP
Tentera Perancis dalam operasi Barkane melindungi diri mereka di tempat perlindungan semasa serangan roket di pangkalan tentera Gao di Mali, hari ini. - Foto AFP

Dua letupan gegar kem PBB di Mali

GAO: Dua letupan melanda kem Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di bandar Gao di utara Mali hari ini, menyebabkan kerosakan tetapi tiada kemalangan jiwa, kata wartawan AFP di tempat kejadian.

Letupan yang berlaku pada 5.45 pagi waktu tempatan itu menggegarkan berek misi PBB di Mali, yang dipanggil MINUSMA, memaksa penghuninya berlindung di tempat perlindungan selama dua jam.

Tentera Perancis berkata, hanya terdapat kerosakan material, tetapi tidak memberikan butiran mengenai kemungkinan asal letupan itu.

Keganasan terbaharu di negara Afrika Barat itu berlaku selepas 31 orang terbunuh dalam serangan Jumaat lalu oleh suspek jihad berhampiran bandar tengah Bandiagara.

Mali bergelut untuk membendung pemberontakan Islam yang pertama kali meletus di utara pada 2012 dan sejak itu telah meragut ribuan nyawa tentera dan awam.

Walaupun terdapat beribu-ribu tentera Perancis dan PBB, konflik itu telah melanda Mali tengah dan merebak ke negara jiran, Burkina Faso dan Niger.

Perancis, bekas kuasa kolonial di Mali, berkata ia akan mengurangkan bilangan tenteranya di Sahel.

Ia juga merancang untuk tenteranya meninggalkan Kidal, Tessalit dan Timbuktu dalam usaha untuk menumpukan semula Gao dan Menaka, lebih dekat dengan zon 'tiga sempadan' yang bergelora berhampiran Burkina Faso dan Niger. - AFP

Berita Harian X