Rabu, 18 Januari 2023 | 5:36pm
Gambar hiasan. - NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN
Gambar hiasan. - NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN

Segerakan peraturan halang jualan pengguna bawah umur - MRECA

KUALA LUMPUR: Persatuan Rokok Elektronik Runcit Malaysia (MRECA) hari ini berkata peraturan mengawal industri vape adalah diperlukan secepat mungkin untuk memastikan ada kawalan ke atas produk supaya tiada jualan produk dengan reka bentuk yang menarik minat golongan bawah umur.

Baru-baru ini, tular di media sosial suatu produk vape yang berbentuk kartun dijual di pasaran.

Produk ini dibimbangi pelbagai pihak termasuk industri kerana ia boleh menarik minat golongan bawah umur.

Menurut Presiden MRECA, Datuk Adzwan Ab Manas, tindakan menjual peranti yang mampu menarik minat golongan bawah umur adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan membuktikan peraturan diperlukan segera untuk kawal produk supaya tiada jualan produk dengan reka bentuk yang menarik minat golongan bawah umur.

"Peranti vape adalah untuk kegunaan orang dewasa dan terutamanya untuk penggunaan perokok tegar dalam usaha berhenti merokok. Oleh itu, peranti itu tidak patut kelihatan menarik minat golongan bawah umur dengan menggunakan karakter kartun.

"Sebagai peniaga dan usahawan, kita harus menjalankan perniagaan dengan penuh tanggungjawab supaya produk tidak menarik minat golongan bawah umur dan memastikan ia hanya dijual kepada pengguna dewasa," katanya dalam satu kenyataan.

Kata Adzwan, pihak industri telah memberikan kata putus kepada pembekal supaya menghentikan penjualan produk itu dan produk itu perlu ditarik balik dari pasaran.

"Peniaga dan pembekal harus membuat tapisan produk sebelum menjualnya di pasaran dan memastikan ia bukanlah satu produk yang boleh menarik minat golongan bawah umur.

"Jika ada yang berdegil serta masih menjual produk sedemikian, tindakan harus diambil supaya produk ini tidak kekal dalam pasaran tempatan.

"Pada masa yang sama, kerajaan juga perlu memperkenalkan peraturan dengan segera untuk mengawal selia industri vape. Dengan adanya peraturan, satu garis panduan akan diberikan kepada industri mengenai apa-apa aktiviti yang terlarang.

"Selain daripada dapat memastikan pengguna membeli produk yang mematuhi standard kualiti dan juga keselamatan yang ditetapkan, ia juga dapat mengelakkan kejadian seperti penjualan produk yang mempunyai reka bentuk yang mampu menarik minat golongan bawah umur," katanya lagi.

Pada akhir tahun 2021, Kerajaan telah mengumumkan pencukaian ke atas cecair vape bernikotin akan dilaksanakan sebagai langkah kawal selia dan peraturan juga akan diperkenalkan mengawal industri vape. Bagaimanapun, pelaksanaannya telah ditangguhkan sehingga hari ini.

"Industri berharap kerajaan boleh mengeluarkan peraturan dengan secepat mungkin supaya industri mempunyai hala tuju dan memastikan produk dan aktiviti dalam industri dapat dikawal," kata Adzwan.

Berita Harian X