Selasa, 15 Oktober 2019 | 3:52pm
Pengarah Urusannya, Faizul Rohban menunjukkan anugerah yang diterima iaitu The BrandLaureate World Halal Best Brand di Kuala Lumpur. - NSTP/Fathil Asri
Pengarah Urusannya, Faizul Rohban menunjukkan anugerah yang diterima iaitu The BrandLaureate World Halal Best Brand di Kuala Lumpur. - NSTP/Fathil Asri

Cari peluang jual kopi ke negara Asia Tenggara

KOTA BHARU: Syarikat pengeluar kopi, FR Qaseh Sdn Bhd, mensasarkan kopi keluarannya ke peringkat lebih tinggi dengan menembusi pasaran di beberapa negara Asia Tenggara.

Pengarah Urusannya, Faizul Rohban, berkata perkara itu menjadi impiannya sejak syarikat yang diusahakannya mengeluarkan produk minuman berasaskan kopi pra campuran iaitu Arjuna Qaseh dan Manja Qaseh pada 2013.

Penerima anugerah The BrandLaureate World Halal Best Brand pada September lalu itu, berkata antara negara yang menjadi tumpuan untuk memasarkan kopi keluarannya itu seperti Filipina, Thailand, Indonesia dan Brunei.

“Bagi menghasilkan kopi yang berkualiti tinggi dan dijamin selamat, pihak kami menghantar sampel untuk kajian termasuk ke Australia Lab Services yang terdapat di 64 negara untuk membuktikan tiada bahan terlarang atau logam yang membahayakan.

“Alhamdulillah hasilnya kopi yang kami hasilkan bebas daripada bahan terbabit dan selamat untuk diminum. Malah kami menggunakan sumber akuatik iaitu kolagen ikan talapia yang halal dan selamat.

“Kebanyakan pelanggan kami adalah mereka berusia 30 tahun ke atas. Setakat ini kopi kami sudah sampai ke negara luar seperti Thailand dan Indonesia, namun yang dibeli sendiri oleh pelanggan yang datang ke Malaysia,” katanya ketika ditemui di pejabat FR Qaseh miliknya di Bandar Baru Pasir Pekan, di sini.

Faizul berkata, dua jenis minuman yang dihasilkan berbentuk serbuk iaitu kopi Arjuna Qaseh untuk lelaki dan Manja Qaseh untuk wanita, dijual pada harga RM69.90 untuk 500 gram.

Katanya, kopi itu bukan sekadar untuk diminum santai malah terdapat formulasi dengan ekstrak seperti tongkat ali untuk lelaki dan Apple Phenon untuk wanita yang mempunyai khasiat tersendiri.

“Kami berusaha sebaiknya menjadi antara pengeluar kopi yang terbaik di pasaran tempatan kerana saya percaya kami perlu menjadi jaguh di ‘kampung’ terlebih dahulu jika mahu mendapat tempat di negara orang.

“Namun kerjasama dan sokongan daripada pelbagai pihak diperlukan bagi memastikan hasrat kami untuk meluaskan empayar ke negara Asia tercapai seterusnya menjadi pengeluar kopi tersohor,” katanya.

Berita Harian X