Sabtu, 28 September 2019 | 3:49pm
DARI kiri, Rowena Ngumbang (Pakar Pemasaran Pertanian, Perkhidmatan Pertanian Luar AS (FAS), Morgan J O' Brian (Atase Media Kedutaan Besar AS) dan Chef Wan (tengah) di Klang, hari ini. - Foto Ihsan Kedutaan AS
DARI kiri, Rowena Ngumbang (Pakar Pemasaran Pertanian, Perkhidmatan Pertanian Luar AS (FAS), Morgan J O' Brian (Atase Media Kedutaan Besar AS) dan Chef Wan (tengah) di Klang, hari ini. - Foto Ihsan Kedutaan AS

Import ayam belanda halal AS dijangka meningkat

KLANG: Import ayam belanda halal dari Amerika Syarikat ke Malaysia dijangka terus meningkat tahun ini, serentak dengan permintaan yang semakin bertambah.

Atase Pertanian Serantau Kedutaan Besar AS ke Malaysia, William Verzani berkata, ayam belanda halal adalah satu-satunya produk berasaskan ayam yang diimport Malaysia serta berpotensi untuk dikembangkan secara lebih meluas.

Katanya, Malaysia mencatat nilai import berjumlah AS$400,000 (RM1.67 juta) bagi pasaran ayam belanda sepanjang 2018 dan ia dijangka terus bertambah.

“Produk berasaskan ayam halal amat minimum di Malaysia dan kami mahu pasaran yang lebih meluas untuk produk seumpama ini.

“Kami mahu meneroka pasaran produk pertanian lebih luas, membabitkan dari jenis lain, khususnya daging lembu halal,” katanya kepada BH ketika ditemui, di sini, hari ini.

William menyatakan demikian selepas melancarkan promosi ayam belanda halal AS bersama chef selebriti, Datuk Redzuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan.

Ditanya mengenai kerjasama bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), beliau memberitahu ia khusus bagi memastikan status halal produk yang ingin menembusi pasaran Malaysia memenuhi kriteria ditetapkan.

“Terdapat dua institusi khas di AS yang bertanggungjawab memastikan kriteria halal produk memenuhi syarat digariskan JAKIM iaitu Majlis Makanan dan Nutrisi Islam AS (IFANCA) serta Perkhidmatan Islam AS (ISA).”

Kedua-dua institusi ini bertanggungjawab memantau proses penghasilan ayam belanda dari Iowa ini memenuhi kehendak dan syariat Islam, seperti ditetapkan JAKIM,” katanya.

Mengulas lanjut William berkata, proses mendapat pengiktirafan JAKIM bukan sesuatu yang mudah kerana ia membabitkan perincian menyeluruh segenap aspek.

“Dalam hal ini, IFANCA dan ISA bertanggungjawab memberi latihan kepada pembekal untuk memastikan semua aspek berkaitan seperti penyembelihan, makanan haiwan dan pembersihan menggunakan kaedah patuh syariah,” katanya.

Berita Harian X