Ahad, 12 November 2017 | 8:46pm
DR Muhammad Abd Azziz menunjukkan produk kesihatan keluaran Glamora Group Sdn Bhd. - Foto Amirudin Sahib
DR Muhammad Abd Azziz menunjukkan produk kesihatan keluaran Glamora Group Sdn Bhd. - Foto Amirudin Sahib

Modal RM50,000 raih RM500,000 sebulan

KUALA LUMPUR: Ghairah untuk berwajah cantik, ramai wanita terpedaya dengan helah penjual produk kecantikan yang mencampurkan ramuan berbahaya bagi melariskan jualan sehingga memudaratkan kulit muka.

Bukan hanya jerawat atau jeragat, malah ada mangsa yang sudah sampai ke tahap kronik seperti jerawat batu yang bernanah, kulit semakin menipis dan seakan terbakar atau berparut kekal sehingga memaksa mereka mendapatkan rawatan pakar.

Menyedari keadaan ini, Dr Muhammad Abd Azziz, 29, nekad melepaskan jawatan pegawai perubatan di sebuah hospital kerajaan untuk membantu golongan wanita yang menjadi mangsa produk kecantikan berbahaya.

Berbekalkan modal hasil simpanan sendiri dan isteri, Azlin Mohamed Ibrahim berjumlah RM50,000, graduan perubatan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu menubuhkan syarikat Glamora Group Sdn Bhd bagi memasarkan produk pertama mereka di bawah jenama Glamora.

Terdiri daripada serum muka yang diformulasikan sekumpulan pakar di Perancis, ia mengandungi ramuan khusus untuk membantu pemulihan kulit yang rosak akibat penggunaan bahan kimia berbahaya, sekali gus bertindak sebagai rawatan alternatif tetapi pada harga jauh lebih murah berbanding caj rawatan oleh pakar kulit.

Berpegang pada prinsip 'sihat dan selamat', penghasilan serum dikenali sebagai 'Luminate Fairness Face Serum' itu pantas mendapat perhatian pengguna yang sememangnya dahagakan produk penjagaan muka berkualiti serta selamat pada harga 'mesra pengguna'.

Ketika ditemui di pejabatnya di sini, Dr Muhammad berkata, penghasilan serum itu memasuki kali kedua hanya dalam masa dua bulan selepas ia dilancarkan kali pertama Januari tahun lalu.

"Untuk fasa pertama, kami hasilkan 3,000 botol serum bagi menguji pasaran untuk melihat sama ada produk ini berjaya menarik perhatian pengguna. Dalam tempoh singkat, keberkesanan Luminate Fairness Face Serum mula menjadi bualan ramai, menyebabkan 3,000 botol pertama itu habis dijual tidak lama selepas dilancarkan secara rasmi.

"Saya percaya, sambutan hangat ini adalah kerana produk Glamora dirumus khas secara terperinci oleh sekumpulan pakar bertauliah. Saya sendiri mengambil masa hampir setahun untuk melakukan penyelidikan bagi mencari kandungan bahan yang benar-benar selamat dan efektif dalam merawat muka secara komprehensif," katanya.

Berbeza dengan produk jenama sendiri (OEM) yang membanjiri pasaran, bapa kepada seorang anak lelaki itu berkata, produk Glamora dihasilkan penuh teliti bagi memastikan ia memenuhi piawaian keselamatan dan standard ditetapkan Kementerian Kesihatan.

"Kandungan produk kami jelas. Tiada sebarang bahan kimia berbahaya seperti merkuri, malah tiada penggunaan bahan yang boleh memberi kesan jangka panjang seperti Paraben. Ia seratus peratus formula selamat hasil proses penyelidikan dan pembangunan (R&D) terperinci oleh pakar bertauliah.

"Penekanan kami ialah pada produk berkualiti tinggi setanding jenama antarabangsa, selamat dan harga yang sama sekali tidak membebankan pengguna. Kami tidak meletakkan diri kami sebaris dengan rangkaian produk lain yang hanya berpusatkan keuntungan semata-mata kerana Glamora ditubuhkan sebagai penyelesai masalah untuk pengguna," katanya.

MINUMAN kecantikan Glam White. - Foto Amirudin Sahib
MINUMAN kecantikan Glam White. - Foto Amirudin Sahib

Dr Muhammad berkata, sambutan memberangsangkan daripada pengguna mendorong beliau melaksanakan fasa kedua penghasilan produk Glamora, dua bulan selepas fasa pertama dilancarkan, terdiri daripada rangkaian Fresh Glow, iaitu produk 2+1 (masker dan skrub) serta pembersih wajah.

"Fasa ketiga pula dilancarkan tiga bulan selepas itu iaitu rangkaian Rose Secret yang menawarkan penyegar wajah dengan ekstrak bunga mawar. Ia sangat sesuai bagi mengembalikan kelembapan kulit yang menjadi kering akibat penggunaan kosmetik atau kerana terdedah kepada cahaya matahari untuk tempoh yang lama," katanya.

Ia disusuli dengan penghasilan fasa keempat iaitu krim malam dan siang dikenali sebagai Luminate Day & Night; Brightening & Perfecting Ice Cream.

Menjawab soalan mengenai pulangan yang diterima hasil penjualan set penjagaan muka Glamora ini, Dr Muhammad yang turut terbabit dalam rangkaian perniagaan keluarga memberitahu, produk mesra pengguna ini mampu menjana pendapatan antara RM300,000 hingga RM500,000 sebulan.

Lebih penting, katanya, ia bukan sekadar menjana pertumbuhan pendapatan syarikat tetapi turut membuka peluang untuk orang ramai menghasilkan sumber kewangan sampingan.

"Setiap produk kami dijual pada harga RM45 hingga RM140 dan kami turut memberi peluang untuk sesiapa yang berminat menyertai Glamora sebegai stokis, pengedar atau ejen," katanya sambil menambah Glamora kini memiliki 100 stokis aktif di seluruh negara.

Semua stokis Glamora, katanya, diberikan bimbingan percuma termasuk kaedah pemasaran dan penjualan yang efektif dan relevan dengan pasaran semasa.

"Kami pastikan setiap stokis diberi bimbingan serta panduan terperinci untuk memastikan sasaran penyertaan mereka berjaya dicapai. Berbeza dengan jenama lain, stokis Glamora diberi panduan dan segala ilmu perniagaan yang perlu ada malah mereka juga diberikan hak eksklusif kawasan untuk memastikan tiada perlanggaran atau 'pencerobohan' oleh stokis lain.

"Setiap dua bulan, kami akan menghimpunkan semua stokis bagi menghadiri kelas yang dikendalikan saya sendiri. Menerusi kelas itu, mereka diajar selok belok pemasaran dan pengiklanan menggunakan media sosial seperti Facebook, pemasaran, teknik menarik pengguna, input mengenai produk dan teknik menutup jualan (deal closing)," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Muhammad ketika ditanya mengenai perancangan pelaburan selepas ini memberitahu, rangkaian produk Glamora bakal menembusi pasaran antarabangsa selain memperluaskan rangkaian produk yang ada.

"Kami sedang merangka penghasilan produk lain seperti kosmetik halal selain merancang membuka spa kecantikan menjelang tahun 2018," katanya.

Selain produk penjagaan muka, Glamora turut meneroka industri minuman kecantikan khusus mengembalikan kesihatan kulit wajah, selain membantu mengatasi beberapa masalah lain seperti keanjalan kulit, kulit kusam, kesan penuaan dan jeragat.

Dikenali sebagai Glam White, minuman kecantikan menggunakan 14 bahan terpilih itu diakui ramai sebagai berkesan dan selamat digunakan kerana hanya mengandungi bahan organik tanpa campuran herba berbahaya yang boleh menjejaskan kesihatan.

Dijual pada harga RM145 sebotol, Glam White disasarkan menembusi pasaran luar negara mencakupi Amerika Syarikat, Kanada dan United Kingdom.

"Kami sedang menanti kelulusan Pengurusan Makanan dan Ubatan (FDA) iaitu syarat yang ditetapkan untuk mana-mana produk dipasarkan di peringkat antarabangsa. Insya-Allah mengikut jangkaan, Glam White akan berada di pasaran antarabangsa menjelang akhir tahun ini.

"Saya amat berharap kehadiran kami dalam sektor kecantikan ini pada akhirnya akan berjaya membantu pengguna yang menderita kerana tersilap langkah.

"Kami tidak mahu bersaing dengan sesiapa kerana Glamora pada saya adalah sumbangan kecil bersama isteri untuk membantu golongan memerlukan, baik individu yang mahu mencari rawatan pemulihan kulit muka atau individu yang mahu menjana pendapatan sampingan untuk keluarga," katanya.

PRODUK Glamora dirumus khas secara terperinci oleh sekumpulan pakar bertauliah. - Foto Amirudin Sahib
PRODUK Glamora dirumus khas secara terperinci oleh sekumpulan pakar bertauliah. - Foto Amirudin Sahib

INFO

- Produk pertama di bawah jenama Glamora terdiri daripada serum muka yang diformulasikan sekumpulan pakar di Perancis.

- Serum dikenali sebagai 'Luminate Fairness Face Serum' dihasilkan atas prinsip 'sihat dan selamat'.

- Hasilkan 3,000 botol serum bagi menguji pasaran untuk melihat sama ada produk ini berjaya menarik perhatian pengguna.

- Glamora turut meneroka industri minuman kecantikan khusus mengembalikan kesihatan kulit wajah.

Berita Harian X