Isnin, 9 March 2020 | 4:13pm

Harga minyak mentah potensi jatuh kepada AS$30 setong

KUALA LUMPUR: Harga minyak mentah dunia berpotensi menjunam ke pasar AS$30 setong jika kemelut OPEC + tidak berakhir, demikian mengikut OCBC Treasury Research.

Bahagian penyelidikan OCBC itu berkata, berikutan kegagalan mencapai persetujuan mengenai pengeluaran antara Russia dan OPEC pada Jumaat lalu, harga minyak mentah dunia dijangka kekal rendah dalam jangka pendek.

“Russia mempunyai kos marginal pengeluaran minyak yang lebih rendah daripada Arab Saudi, iaitu kos fiskal pulang modal AS$42 setong, setengah lebih rendah daripada AS$83 setong oleh Arab Saudi.

“Ini telah membolehkan Russia mengalahkan Arab Saudi pada perlawanannya sendiri, walaupun disokong kuat oleh anggota OPEC untuk melaksanakan pengurangan pengeluaran pada mesyuarat OPEC + pada Jumaat lalu,” katanya.

Kos fiskal pulang modal adalah harga minimum minyak mentah setong yang diperlukan sesebuah negara untuk memenuhi keperluan perbelanjaan negara atau belanjawannya.

Sementara itu, kos purata pengeluaran di OPEC ialah kira-kira AS$30 setong, yang dijangka harga Brent akan jatuh ke paras berkenaan dalam jangka pendek, katanya.

Russia keluar daripada menjadi sekutu rapat OPEC dengan memotong pengeluaran minyak selepas OPEC + mengadakan pertemuan pada Februari dalam mesyuarat kecemasan untuk membincangkan pemotongan pengeluaran disebabkan penularan COVID-19.

Russia bagaimanapun tidak bersetuju dengan cadangan pemotongan 600kbps yang dicadangkan itu.

OPEC sekali lagi mengadakan pertemuan pada Mac dan membuat langkah yang luar biasa pengeluaran merentasi OPEC + sebelum mengemukakan cadangan itu ke Russia untuk semakan.

Ini adalah strategi pegangan tinggi yang pada dasarnya cuba untuk mengehadkan suara Russia di meja rundingan.

Walau bagaimanapun, Russia mengalahkan Arab Saudi pada perlawanannya sendiri, menyebabkan kejatuhan harga ketika 2014 dan 2015, di mana ekonomi Russia mengalami kemelesetan.

Hasilnya adalah penurunan harga minyak fiskal yang lebih rendah bagi Russia daripada Arab Saudi. Harga minyak fiskal Russia pada 2020 dianggarkan pada AS$42 setong daripada lebih daripada AS$100 setong pada 2015.

Arab Saudi mempunyai harga pemecahan fiskal hampir dua kali dari Russia, pada AS$83 setong.

Ini membolehkan Russia memenuhi baki fiskalnya walaupun harga Brent jatuh kepada AS$43 setong, di sebalik kos pengeluaran yang lebih tinggi antara AS$20 hingga AS$50 setong berbanding Arab Saudi pada AS$9 hingga AS$22 setong.

“Mungkin ada juga unsur pembalasan dari Russia. Apabila minyak syal AS membanjiri pasaran pada 2014, ekonomi Russia mengalami kemelesetan pada 2015.

“Ekonomi menguncup hampir 3.0 peratus pada tahun itu manakala rubel menyusut kepada 78.7 setiap dolar daripada kurang daripada 50 tahun yang lalu.

“Selepas lima tahun mempelbagaikan kebergantungan terhadap hasil minyak, Russia kini mengatasi pukulan ekonomi yang sama kembali kepada pengeluar syal AS.

“Pengunduran sokongan Russia bermaksud pengurangan bekalan sejak 2019 akan berakhir. Lebih daripada 2 juta pemotongan bekalan merentas OPEC + telah wujud sejak 1 Januari 2019, kerana anggota secara konsisten mengurangkan pengeluaran untuk menangani impak perang perdagangan AS-China terhadap harga minyak,” katanya.

Menteri Tenaga Russia, Alexander Novak kini mengatakan bahawa Russia bebas untuk menghasilkan apa yang mereka inginkan apabila aturan bekalan sekarang berakhir pada 31 Mac 2020.

Sebagai balasan, Arab Saudi mengatakan mereka akan meningkatkan pengeluaran mereka dari 9.7 mbpd semasa hingga lebih daripada 12 mbpd.

Dengan dua pengeluar minyak terbesar dunia itu menarik diri dari pemotongan bekalan, ahli OPEC + yang lain hampir pasti akan mengikuti.

Ini bermakna pengurangan bekalan minyak 2.1 mbpd sejak 2019 akan kembali ke pasaran hampir semalaman bermula 1 April 2020, kerana semua ahli berebut dalam bahagian pasaran.

“Akan ada implikasi bagi sektor minyak dan gas, jika senario semakin buruk. Projek penerokaan minyak akan menjadi berisiko kerana ia tidak menguntungkan untuk menjalankan penerokaan minyak pada harga yang rendah.

“Banyak syarikat dijangka akan berhadapan dengan kebankrapan atau kegagalan membayar pinjaman. Tidak seperti apa yang diperhatikan pada 2015. Pengeluar syal AS, yang dilaporkan mempunyai salah satu kos marginal pengeluaran tertinggi, akan keluar dari pasaran, yang menyebabkan bahagian pasaran minyak AS menjadi lebih rendah.

“Deflasi global dijangka berlaku jika harga minyak kekal pada AS$30 setong untuk jangka waktu yang panjang. Harga minyak memainkan peranan penting dalam input inflasi langsung dan mempunyai kesan sekunder dalam kos pengeluaran dalam hampir semua barangan dan perkhidmatan.

“Minyak pada AS$30 setong hampir pasti mendorong inflasi di negara maju, yang sudah bergelut dengan kadar inflasi yang sangat rendah, ke dalam wilayah negatif.

“Ini akan memberi kesan ke atas dasar monetari. Pembuat dasar melihat ruang dan dorongan untuk terus melonggarkan dasar monetari kerana mereka cuba untuk mengekalkan harga daripada melonjak ke kitaran deflasi yang tidak terkawal,” katanya.

Berita Harian X