Khamis, 15 March 2018 | 9:35am

Harga minyak mentah dunia meningkat

HARGA minyak mentah naik 0.4 peratus dalam dagangan yang tidak menentu awal hari ini, selepas laporan menunjukkan simpanan minyak mentah Amerika Syarikat diimbangi oleh rekod inventori dan minyak petrol.

Saham minyak mentah AS naik sebanyak lima juta tong, peningkatan terbesar sejak akhir Januari, kata Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA).

Jangkaannya adalah untuk dua juta tong namun terdapat gambaran yang lebih besar daripada unjuran stok minyak itu.

Niaga hadapan minyak mentah Brent naik 25 cent, atau 0.4 peratus, berada pada harga AS$64.89 setong. West Texas Intermediate (WTI) AS juga naik 25 cent, untuk berada harga AS$60.96 setong.

"Saya tidak fikir kita mempunyai arahan rasmi yang jelas, dan saya tidak fikir laporan ini memberikan banyak gambaran mengenai sama ada penyusunan semula berterusan atau tidak," kata Pengurus penyelidikan pasaran di Tradition Energy, Gene McGillian.

Harga minyak mentah dunia ditekan selepas Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dalam laporan bulanannya berkata bahawa bekalan dari bukan anggota dijangka berkembang sebanyak 1.66 juta tong sehari (bpd) pada 2018, hampir dua kali ganda pertumbuhan yang diramalkan pada November, yang sebahagian besarnya disebabkan oleh peningkatan bekalan AS.

OPEC juga berkata inventori minyak di seluruh negara meningkat pada Januari untuk pertama kalinya dalam lapan bulan, menandakan kesan penurunan output mungkin berkurang.

OPEC mengurangkan ramalan permintaan 2018 untuk minyak mentah sebanyak 250,000 bpd kepada 32.61 juta bpd, penurunan keempat berturut-turut. -Reuters

Berita Harian X