Rabu, 1 November 2017 | 6:53pm

Tokyo, Seoul terajui rali saham Asia

HONG KONG: Tokyo dan Seoul menerajui rali saham Asia hari ini, berikutan laporan pendapatan yang kukuh merentasi rantau itu termasuk syarikat teknologi terkemuka, Sony dan Samsung.

 

Bersama dengan perangkaan ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang kukuh dan jangkaan yang semakin meningkat bahawa calon yang sederhana terhadap politik akan menerajui Rizab Persekutuan AS (Fed), tinjauan bagi pertumbuhan global kekal positif secara meluas.

 

Asia menyaksikan musim laporan untung yang memberangsangkan setakat ini, dengan Sony, syarikat mewah elektronik akan mengumumkan bahawa ia menjangka mencatatkan rekod tahunan bagi keuntungannya.

 

Saham Sony melonjak 11.4 peratus, dengan keputusan kewangan yang kukuh disokong oleh bahagian permainan video, PlayStation dan perniagaan bahagian telefon pintar yang berkembang pesat serta filem Spider-Man yang terbaru.

 

Honda juga mengukuhkan prospek keuntungan tahunannya terhadap pembelian motosikal, manakala kejatuhan jualan kereta penumpang Nissan selepas skandal pemeriksaan kelihatan sudah diambil kira oleh pelabur.

 

Tokyo mengakhiri dagangan pada paras tertingginya dalam tempoh 21 tahun, dengan meningkat 1.9 peratus berikutan syarikat meraih manfaat daripada kelemahan yen menjadikan produk mereka lebih kompetitif dalam pasaran asing.

 

Pengumuman daripada Bank Pusat Jepun semalam bahawa ia akan mengekalkan pelonggaran dasar monetarinya, meskipun negara lain mula mengurangkan pakej rangsangan, juga menyumbang.

 

Seoul mengenepikan perangkaan yang menunjukkan eksport Oktober meningkat lebih rendah daripada dijangka, dengan saham naik 1.3 peratus, dipacu oleh Samsung.

 

Hong Kong naik 0.9 peratus, dengan bukti terkini rali yang dicatatkan pasaran itu dipacu oleh syarikat e-buku yang dimiliki oleh Tencent.

 

Shanghai naik 0.1 peratus, sementara Sydney ditutup 0.5 peratus lebih tinggi selepas saham perlombongan dan penjagaan kesihatan mencatatkan pengukuhan.

 

Wall Street meningkat berikutan perangkaan menunjukkan keyakinan pengguna AS mencecah paras tinggi dalam tempoh 17 tahun pada Oktober, sementara kongres Republikan bersedia untuk menampilkan pelan pengurangan cukai Presiden AS, Donald Trump. - AFP

Berita Harian X