Isnin, 6 Februari 2023 | 2:52pm
Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Perlis, Abu Bakar Hamzah
Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Perlis, Abu Bakar Hamzah

Kuala Perlis bakal jadi hab sukan permotoran, sukan lasak

KUALA PERLIS: Daerah Kuala Perlis bakal dibangunkan sebagai hab sukan permotoran dan destinasi pelancongan sukan lasak, kata Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Perlis, Abu Bakar Hamzah.

Beliau berkata, usaha itu sejajar dengan hasrat kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan yang ingin memberi galakan kepada anak muda untuk terbabit dalam sukan itu.

"Kita mempelawa mana-mana penganjur yang berminat memilih Kuala Perlis sebagai tapak penganjuran sukan permotoran kerana kita ingin tarik lebih ramai pengunjung ke sini seterusnya menjana pendapatan tambahan kepada penduduk setempat yang sebahagian besarnya terdiri daripada keluarga nelayan," katanya kepada Bernama hari ini.

Menurut Abu Bakar, kerajaan negeri juga bersedia mengadakan rundingan dengan mana-mana pihak yang berminat untuk menjadikan Kuala Perlis sebagai hab sukan permotoran dan destinasi pelancongan sukan lasak sekali gus menyediakan tempat bagi membantu penganjur.

Beliau berkata, setakat ini sambutan yang diterima daripada penganjur amat menggalakkan selepas Pertandingan 4X4 di Pulau Ketam pada 4 Februari lalu.

"Selepas ini akan ada satu lagi kejohanan sukan permotoran iaitu kejohanan motocross pada Mac ini. Penduduk Kuala Perlis mula berminat dengan sukan ini dan insya-Allah saya berharap pada masa akan datang kita dapat mencungkil bakat muda untuk diketengahkan ke peringkat antarabangsa," katanya.

Katanya, selain penganjuran sukan permotoran, kerajaan Perlis juga akan menganjurkan Kempen Bersih dan Cantik Kuala Perlis sebagai usaha mengindahkan daerah ini yang menjadi satu daripada destinasi pelancongan.

-BERNAMA

Berita Harian X