Khamis, 17 March 2022 | 3:16pm
Industri pelancongan adalah antara penyumbang utama kepada ekonomi negara -NSTP/Syafeeq Ahmad
Industri pelancongan adalah antara penyumbang utama kepada ekonomi negara -NSTP/Syafeeq Ahmad

Sektor pelancongan berupaya pulih akhir 2023

KUALA LUMPUR: Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) menjangkakan pembukaan semula sempadan dan peralihan ke fasa endemik bermula 1 April ini akan membolehkan industri pelancongan pulih lebih awal, iaitu menjelang penghujung 2023 atau awal 2024.

Setiausaha Agung MATTA, Mohammad Faeez Mohamad, berkata industri pelancongan adalah antara yang terjejas teruk disebabkan pandemik COVID-19 dengan kehilangan pendapatan serta menjejaskan ekosistem keseluruhan termasuk perniagaan dan pekerjaan.

Justeru, katanya, industri itu sangat memerlukan suntikan atau langkah segera bagi memulihkannya kembali ke tahap seperti sebelum pandemik.

"Langkah kerajaan ini juga seiring dengan permintaan MATTA serta peserta industri lain selama ini.

"Kami memerlukan langkah seperti ini, kerana industri pelancongan adalah antara penyumbang utama kepada ekonomi negara," katanya selepas sidang media bersama Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) secara maya, hari ini.

Mohammad Faeez berkata, seperti yang diunjurkan oleh Pertubuhan Pelancongan Dunia (UNWTO), pemulihan industri pelancongan akan mengambil masa, namun Malaysia adalah antara negara yang mempunyai kadar vaksinasi tinggi di dunia.

"Kadar vaksinasi yang tinggi ini akan memberikan keyakinan kepada pelancong asing dan domestik," katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sarawak (STB), Sharzede Datu Salleh Askor, peralihan ke fasa endemik akan membantu meningkatkan kembali pelancongan bukan saja ke Malaysia tetapi ke Sarawak.

Beliau berkata, kadar kemasukan pelancongan ke Sarawak pada tahun lalu adalah rendah dan diharapkan ia akan dapat meningkat dengan ketara pada tahun ini.

"Walaupun beralih ke endemik, kita perlu memastikan keselamatan pelancong perlu menjadi keutamaan.

"Cabaran ini perlu diambil dengan memastikan semua aktiviti pelancongan mengikut prosedur operasi standard (SOP). Ia bagi memberikan keyakinan semula kepada pelancong.

"Masih banyak lagi perlu dilakukan bagi memastikan kita dapat mencapai tahap sebelum pandemik bagi industri pelancongan," katanya.

Sarawak akan menjadi peserta utama dalam pameran pelancongan MATTA Fair edisi ke-50 yang bermula pada 9 hingga 10 April ini di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur.

Pelbagai tawaran menarik disediakan dalam pameran pelancongan itu termasuk pakej pelancongan domestik dan antarabangsa.

MATTA Fair 2021 kali ini juga akan melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) bagi memastikan keselamatan pengunjung.

Berita Harian X