Khamis, 1 Oktober 2020 | 3:50pm
Jumlah perdagangan dua hala antara Malaysia-China terus mengukuh - Foto hiasan
Jumlah perdagangan dua hala antara Malaysia-China terus mengukuh - Foto hiasan

China gembira pelaburan, eksport bersama Malaysia meningkat

KUALA LUMPUR: China gembira melihat pertumbuhan pelaburan warga China di sini dan eksport Malaysia ke negara itu pada separuh pertama 2020 walaupun terdapat tekanan kemerosotan secara keseluruhan dalam ekonomi dunia, kata Duta China ke Malaysia, Bai Tian.

Beliau berkata ia sekali lagi membuktikan kedua-dua negara saling melengkapi dan prospek kerjasama dua hala antara Beijing dan Kuala Lumpur yang cerah.

Jumlah perdagangan dua hala, pelaburan rakyat China di Malaysia serta bilangan pelancong China yang mengunjungi Malaysia juga terus meningkat, tahun ke tahun, ujarnya.

Katanya, kerjasama ekonomi dua hala antara kedua-dua negara secara beransur-ansur diperluas daripada rangkaian industri pembuatan yang lebih rendah, perdagangan produk utama dan kontrak pembinaan sehingga ke elektronik bernilai tinggi, biomedik, dan tenaga hijau.

Bai Tian berkata, kerjasama antara Beijing-Kuala Lumpur dalam bidang sains, pendidikan, budaya, pertahanan, dan bidang lain semuanya membawa hasil yang bermanfaat.

Duta itu berkata beliau juga akan mengingati harapan tinggi Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein serta menteri kabinet Malaysia yang lain terhadap kerjasama China-Malaysia.

"Kepercayaan bersama antara China dan Malaysia menjadi lebih kuat, prospek kerjasama kami menjadi lebih luas, kualiti kerjasama kami menjadi lebih tinggi, dan ketahanan hubungan dua hala kami menjadi semakin kukuh.

"Kami kini mempunyai lebih ramai rakan di Malaysia daripada semua lapisan masyarakat," katanya di majlis resepsi dalam talian sempena Ulang Tahun ke-71 Penubuhan Republik Rakyat China, yang disiarkan melalui laman Facebook kedutaan.

Majlis resepsi, yang pertama kali diadakan secara dalam talian di sini berikutan COVID-19, juga bagi mengucapkan selamat tinggal kepada Bai Tian yang telah berkhidmat di sini sejak 28 November 2017.

Menurut data yang disediakan kedutaan itu, China kekal sebagai rakan dagang terbesar untuk tahun ke-11 berturut-turut bagi Malaysia pada 2019, menyumbang 17.2 peratus daripada jumlah perdagangan Malaysia atau RM315.19 bilion - peningkatan 0.2 peratus berbanding 2018.

Pada 2019, eksport Malaysia ke China berjumlah RM139.61 bilion, dengan eksport lebih tinggi adalah produk berasaskan besi dan keluli, gas asli cecair (LNG), produk kertas dan pulpa, produk pertanian berasaskan minyak sawit dan minyak sawit, pembuatan peralatan logam, peralatan optik dan saintifik serta makanan yang diproses.

Eksport produk pertanian berasaskan minyak sawit dan kelapa sawit ke China juga melonjak sebanyak 17.8 peratus pada 2019 setelah menurun selama tujuh tahun berturut-turut.

Sementara itu, import dari China meningkat 0.1 peratus pada 2019 kepada RM175.59 bilion, dibantu oleh import produk petroleum, peralatan pengangkutan dan pembuatan plastik yang lebih tinggi.

Mengucapkan selamat tinggal, duta besar itu berharap Malaysia akan terus stabil dari segi politik dan keharmonian sosial pada tahun-tahun akan datang dan rakyat Malaysia memperoleh lebih banyak pencapaian dalam pembangunan negara dan sekali lagi "membiarkan dunia mendengar ngauman Harimau Asia."

Beliau turut berkongsi kenangannya di sini dalam mempromosi kerjasama mesra China-Malaysia walaupun terpaksa berhadapan banyak cabaran kerana perubahan dalam politik tempatan Malaysia dan pandemik COVID-19.

"Saya akan mengingati Malaysia dengan iramanya, kiasan Pantun Melayu yang penuh dengan kebijaksanaan; pulau-pulaunya yang memukau dengan matahari, pasir dan laut; oleh keunikan masyarakatnya yang hidup harmoni dengan pelbagai agama, bangsa, dan budaya.

"Saya akan mengingati keterujaan dalam hati saya ketika muatan pertama durian Musang King sejuk beku berangkat ke China. Saya akan kenang bagaimana Panda Xingxing dan Liangliang di Zoo Negara memenangi hati Anak-anak Malaysia," katanya.

-BERNAMA

Berita Harian X