Selasa, 19 Mei 2020 | 4:16pm
Malaysia tidak membiarkan defisit fiskal di luar kawalan di tengah-tengah kemelesetan - Gambar hiasan
Malaysia tidak membiarkan defisit fiskal di luar kawalan di tengah-tengah kemelesetan - Gambar hiasan

'Malaysia urus ekonomi dengan baik berbanding negara jiran'

KUALA LUMPUR: Malaysia berjaya menguruskan ekonominya dengan baik sekali berbanding negara-negara jirannya dan tidak membiarkan defisit fiskalnya di luar kawalan di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan dalam pasaran, kata seorang ahli akademik.

Profesor Richard Vietor daripada Harvard Business School berkata, sebagai ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara, Malaysia mencatatkan prestasi yang baik meskipun kelembapan ekonomi global.

Bagaimanapun, beliau berkata walaupun Malaysia adalah sebuah kuasa besar perdagangan, namun perdagangan dijangkakan perlahan sehingga negara-negara seperti Amerika Syarikat (AS), Eropah dan China pulih daripada pasca pandemik COVID-19.

"Saya rasa anda akan lihat China pulih dahulu. Saya fikir Malaysia perlu menguruskan hal ehwal fiskalnya dengan berhati-hati dan bersiap-sedia sedaya mungkin untuk bersaing di AS dan Eropah apabila negara-negara itu pulih," katanya.

Beliau berkata demikian pada webinar bertajuk 'Economic Consequences of COVID-19' (Kesan-Kesan Ekonomi akibat COVID-19) di sini, hari ini.

Webinar itu dianjurkan oleh Sekolah Perniagaan Antarabangsa Azman Hashim Universiti Teknologi Malaysia.

Ketua Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Kristalina Georgieva berkata krisis kesihatan ini memberikan cabaran getir kepada penggubal dasar di banyak pasaran sedang pesat membangun dan ekonomi membangun.

Beliau berkata, pandemik itu menjejaskan ekonomi dunia yang sudah pun berada dalam keadaan lemah berikutan pelbagai isu seperti pertikaian perdagangan, ketidaktentuan dasar dan ketegangan geopolitik.

Sementara itu, mengenai mata wang, Vietor menjangka mata wang Malaysia menyusut sedikit berbanding dolar AS.

"Tetapi tidak begitu banyak, kerana Malaysia berjaya menangani krisis ini lebih baik berbanding banyak negara lain, sebagai contoh, saya telahpun melihat rand Afrika Selatan dan lira Turki jatuh merudum.

"Saya fikir negara-negara lemah akan mempunyai mata wang yang lebih lemah, manakala negara-negara yang tidak membiarkan hutang mereka meningkat dengan ketara akan mempunyai mata wang yang lebih kukuh. Bagaimanapun, dolar AS akan terus kekal menjadi mata wang pertukaran untuk sementara waktu ini," katanya.

-BERNAMA

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X