Sabtu, 15 Jun 2019 | 3:17pm
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darell Leiking. - NSTP/Supian Ahmad
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darell Leiking. - NSTP/Supian Ahmad

Darell ketuai delegasi Malaysia ke Pertunjukan Udara Paris

KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darell Leiking akan mengetuai delegasi Malaysia ke Pertunjukan Udara Antarabangsa Paris Ke-53 di Perancis dari 17-19 Jun.

Beliau akan diiringi pegawai daripada kementeriannya, Pejabat Penyelarasan Industri Aeroangkasa Kebangsaan (NAICO), Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dan wakil syarikat Malaysia.

Menurut Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dalam kenyataan hari ini, Darell dijadual menghadiri majlis pembukaan rasmi Pertunjukan Udara Paris, merasmikan Pavilion Malaysia dan menghadiri mesyuarat perniagaan dengan pengeluar peralatan tulen (OEM) dan syarikat Tier 1.

Beliau juga akan menyampaikan ucapan pembukaan di seminar Malaysia-Perancis yang akan dianjurkan secara bersama oleh MATRADE dan Persatuan Industri Aeroangkasa Perancis.

MITI berkata, penyertaan Malaysia dalam Pertunjukan Udara Paris penting sebagai platform kepada syarikat aeroangkasa tempatan untuk meninjau inovasi terkini pasaran aeroangkasa dan pembangunan industri global.

“MATRADE menerajui penyertaan 15 syarikat Malaysia yang menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan dalam rantaian bekalan industri aeroangkasa.

“Selain menarik pelaburan berkualiti yang akan memacu pembangunan rantaian bekalan tempatan, Malaysia mensasarkan untuk meningkatkan sumbangannya sebagai pembekal penting bagi bahagian dan komponen pesawat kepada OEM dan syarikat Tier 1,” kata MITI.

Kerajaan melihat industri aeroangkasa sebagai sektor penting yang menawarkan banyak peluang kepada pemindahan teknologi maju dalam kejuruteraan, elektronik, bahan komposit, integrasi sistem, penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) serta penyelidikan dan teknologi yang diterajui industri.

Ini dapat dilihat dalam Rancangan Malaysia Ke Sebelas (RMK-11) apabila industri aeroangkasa dikenal pasti sebagai antara sektor tumpuan strategik utama Malaysia.

Pada 2018, industri aeroangkasa Malaysia mencatatkan jumlah perolehan RM14.4 bilion.

Ia berjaya mengekalkan pertumbuhan positif sejak pelaksanaan Pelan Tindakan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030 yang diterajui NAICO.

Terdapat 24,500 pekerja berkemahiran tinggi berkhidmat dalam industri itu.

Subsektor pembuatan aeroangkasa kekal menjadi penyumbang utama kepada perolehan industri sebanyak 48 peratus, mencatatkan nilai tertinggi RM6.97 bilion, peningkatan 8.3 peratus berbanding 2017.

Subsektor MRO mencatatkan sebanyak RM6.68 bilion, mewakili 46 peratus daripada jumlah perolehan.

Eksport aeroangkasa turut mencatatkan nilai tertinggi sebanyak RM8.48 bilion tahun lalu berbanding tahun sebelumnya, peningkatan 20.7 peratus berbanding 2017.

Pada masa ini, Malaysia adalah antara pembekal penting bagi komponen struktur pesawat, terutamanya untuk Airbus dan Boeing.

Malaysia menjadi sumber penting bagi komponen komposit dan logam kepada OEM, diterajui syarikat tempatan Composites Technology Research Malaysia (CTRM) Sdn Bhd, SME Aerospace Sdn Bhd dan UMW Aerospace Sdn Bhd. - BERNAMA

Berita Harian X